Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Blekinge.
Misstänkt skottlossning i Malmö.
Publicerad 16 oktober 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Under natten till tisdagen fick polisen i Malmö ett larm om en misstänkt skottlossning i området Kronprinsen i centrala Malmö, skriver Sydsvenskan.

Annons

– Det enda jag vet är att det har varit en skottlossning, men ingen är skjuten, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen, till tidningen.

Ett område har spärrats av och polisen undersöker platsen. (TT)

En bil brann utanför Sösdala i natt. Larmet om branden kom klockan 01.46.

Räddningstjänst åkte till platsen och släckte.

Ambulans ska inte ha åkt dit och det var ingen spridningsrisk, enligt SOS Alarms händelseinformation. Polis var också på plats, men misstänker inget brott.

– Det var på en uppfart och det hade inte noterats någon i närheten av bilen. Bilen hade körts ganska nyss, säger Thomas Boking, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Enligt inledande uppgifter till SOS hade bilen förts ut på en åker med hjälp av en lastmaskin.

– Den drogs väl ut när den brann för att den skulle kunna släckas enklare, säger Boking.

Sverige

Strax före klockan 00.30 ska en polisbil ha blivit påbackad i Älgarås i Töreboda kommun.

Annons

Det var när en personbil skulle kontrolleras som föraren först åkte ifrån patrullen. Polis följde efter en stund och vid nästa kontrollförsök ska mannen ha gått steget längre.

– Andra gången rammar han polisbilen genom att backa rätt in i den. Polisbilen blir obrukbar och de kommer ingenstans, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Polisen söker under natten efter den misstänkte gärningspersonen. Det är en man som saknar giltigt körkort och polisen vet vem han är sedan tidigare.

– De håller på och jagar honom. Vi får se om de får tag på honom eller inte, säger Marlene Blom, stationsbefäl vid polisen i Skövde, strax efter klockan 01.

Brottsrubriceringarna är försök till grovt våld mot tjänsteman, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Ingen polis ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Den misstänkte mannen har inte hittats under natten. Han kommer att hämtas till förhör, uppger polisen.

Världen

Nord- och Sydkorea är överens om att börja koppla ihop vägar och järnvägar som varit stängda sedan Koreakriget, ytterligare ett steg i de förbättrade relationerna mellan länderna.

Överenskommelsen fattades under samtal i gränsbyn Panmunjom, som följde upp det tredje mötet mellan ländernas ledare i september.

Länderna kommer framöver att diskutera hur man kan minska antalet minor och gränsposter i gränsområdet samt återplantering av skog. (TT)

Annons

USA stängde budgetåret 2018 i rött, med ett underskott på 779 miljarder dollar, motsvarande 7 000 miljarder svenska kronor. Det är 17 procent mer än motsvarande period ett år tidigare.

Det är det högsta underskottet på sex år, till följd av skattesänkningar och stigande utgifter, bland annat för de väpnade styrkorna.

En stor del av det ökade underskottet beror på högre räntekostnader för statsskulden. (TT)

Det katolska ärkestiftet i amerikanska Washington DC släpper en lista med 31 namn på präster som anklagas för att ha begått övergrepp sedan 1948, rapporterar Washington Post. Anklagelserna beskrivs som trovärdiga.

Enligt stiftet är brevet ett nödvändigt steg mot full transparens, ansvarsutkrävande och för att kunna påbörja läkeprocessen.

Stiftet betonar att det inte inkommit några troliga anklagelser om övergrepp mot minderåriga på nästan två decennier, och att ingen av prästerna på listan är i aktiv tjänst. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons