Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fem anhållna efter intrång på skyddsområde. Man rånad på 14 000 kronor.
Publicerad 24 oktober 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

På tisdagskvällen ska fem obehöriga personer ha tagit sig in på ett militärt skyddsområde på Hasslö.

Annons

Militär kontaktade polisen sedan de fem personerna anträffats.

– Vi har hjälpt Försvarsmakten i det ärendet, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen i region syd.

De fem personerna, som alla är män och inte svenska medborgare, greps av polis och anhölls senare.

– Identiteten var inte styrkt, de hade inte sina pass med sig. Så det var därför de blev anhållna. De kommer sannolikt att släppas imorgon när de har visat sin identitet, säger Kurt-Erik Gunnarsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona, på natten till onsdagen.

Vid 23-tiden på tisdagskvällen ska ett personrån ha inträffat i Karlshamn.

– En person har blivit rånad på pengar av två gärningsmän, säger Kurt-Erik Gunnarsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Mannen satt i bilen utanför en hamburgerrestaurang i Karlshamn och åt när rånet inträffade, det rapporterar P4 Blekinge. Han ska ha blivit bestulen på hela 14 000 kronor.

En 18-årig man har gripits som misstänkt för rånet. Han anhölls under natten till onsdagen.

Sverige

Totalt åtta bilar ska ha skadats vid en brand i en garagelänga på Österäng i Kristianstad.

Annons

Larmet om branden kom klockan 01.57 på natten till onsdagen. Räddningstjänsten åkte till brandplatsen vid Frans G Bengtssons väg.

– Branden är släckt. Vi har tre brandskadade bilar och fem rökskadade bilar, säger Anders Pålsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, strax före klockan 03.

Polisen i region syd uppger senare att sex bilar blivit helt utbrända.

Själva garagelängan, som har tolv separata portar för bilar, tog också skada vid branden.

– Den är till viss del brand- och rökskadad, säger Pålsson.

Det är inledningsvis oklart hur branden startat. Polis var på plats, men avvaktar med eventuell brottsrubricering tills en teknisk undersökning har gjorts.

– Vi får försöka utreda vad som har orsakat branden. Det är inga frihetsberövade, säger Marielle Kamp, jourförundersökningsledare

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

Världen

Fyra amerikanska soldater har skadats under förberedelserna för en Nato-övning i Norge, uppger den amerikanska militären.

Annons

"Olyckan inträffade när tre fordon kolliderade och ett fjärde fordon välte då man försökte undvika de tre fordon som redan hade kolliderat", uppger militärens informationscenter

En av de skadade har skrivits ut från sjukhus, tillståndet för övriga tre är stabilt även om de är kvar på sjukhus för observation.

Övningen Trident Juncture 18 börjar den 25 oktober och ska pågå till den 7 november. Dess utgångspunkt är att Norge attackeras militärt från öster av fem fiktiva stater. Cirka 50 000 personer medverkar. Omkring 250 flygplan, 65 fartyg och upp till 10 000 fordon kommer att delta. (TT)

Försvarsföretaget Saab inleder ett samarbete med det nederländska varvet Damen Shipyards Group.

Företagen vill utveckla en ubåt som ska kunna ersätta Nederländernas nuvarande Walrussklass, rapporterar Corren.

"Svensk modulär konstruktion och produktion i kombination med nederländsk varvstradition sammanför de kompetenser som krävs för att erbjuda en säkerställd operativ kapacitet", säger Gunnar Wieslander, chef för affärsområdet Saab Kockums, i en kommentar.

Ubåten kommer att bygga på svenska A26 och ska kunna användas för uppdrag på internationella vatten. Saab hoppas också dra nytta av erfarenheterna från uppgraderingarna av HMS Gotland.

Går affären igenom så kommer produktionen av sektionerna att ske i Sverige och ihopsättningen göras i Vlissingen i Nederländerna. (TT)

FN varnar för utbredd svält i Jemen.

– Den finns nu en tydlig och konkret fara för att en omfattande svältkatastrof kommer att drabba Jemen, säger FN:s humanitära chef Mark Lowcock.

Annons

Han uppmanar till ett humanitärt motiverat eldupphör, kring distributionen av livsmedelshjälp.

– Parterna i konflikten fortsätter att bryta mot den internationella humanitära rätten, säger Lowcock, som anser att situationen i landet har förvärrats.

I tidigare FN-uppskattningar har 11 miljoner människor beräknats vara i riskzonen för hungersnöd. Men Lowcock uppger att det nu handlar om 14 miljoner människor.

Jemens brutala konflikt har sedan 2015 krävt cirka 10 000 liv och FN har kallat situationen i landet för världens värsta humanitära kris. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons