Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Sju personer gripna för rån, bilbrand i Ronneby och Trump tar tillbaka trupper från Afghanistan. Här är nattens händelser.

Blekinge

Sju personer greps av polisen misstänkta för ett rån mot en 19-årig man i Karlskrona. Enligt polisen sitter fyra personer anhållna under fredagsmorgonen och fler förhör kommer att hållas under dagen.

Målsägaren kom inte till fysisk skada i samband med rånet.

Räddningstjänsten fick rycka ut efter att en bil börjat brinna i Ronneby. Det är oklart vad som orsakade branden med räddningstjänsten kunde snabbt släcka elden.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand. Men ingen person är misstänkt på fredagsmorgonen.

En man ska av oklar anledning slagit sönder rutorna på ett flertal parkerade bilar.

Strax innan klockan tre i natten larmades polisen till Lindåsvägen i Karlskrona efter larm om skadegörelse.

– Vi fick ett larm om att en man ska ha slagit sönder bilrutorna på ett okänt antal bilar. Ingen är frihetsberövad i det ärendet, säger Malin Pärmborn, jourhavande förundersökningsledare hos Karlskronapolisen.

Sverige

Tre misstänkta har gripits efter vad polisen beskriver som försök till mord i Hedemora.

Det var utanför en butik som de tre under kvällen angrep en individ. Därefter flydde de i ett fordon, men kunde efter en omfattande polisinsats gripas.

"Målsägande har skador på huvud och rygg", skriver polisen. Det är inte känt hur allvarliga skadorna är.

En man i 50-årsåldern har hittats knivskuren på Hisingen i Göteborg, rapporterar flera medier.

– Mannen var vaken och talbar och har förts till sjukhus, säger vakthavande befäl Magnus Nordqvist till Expressen.

Larmet kom från en taxichaufför som fick syn på den skadade utomhus vid tvåtiden på natten. Han tros ha tagit sig ut från en bostad efter att ha blivit knivskuren.

– Vi har inga misstänkta gärningsmän, säger Magnus Nordqvist till Aftonbladet.

Världen

Under natten stoppades alla flyg till och från Londonflygplatsen Gatwick. Anledningen är att drönare har synts i området.

Flygplatsens vd Stewart Wingate misstänker att det rör sig om ett sabotage för att skapa kaos bland julresenärerna.

"Det här är ett i högsta grad riktat agerande som syftar till att stänga flygplatsen och skapa största möjliga störning inför julen" skriver han i ett uttalande.

Även i Sverige har trafiken påverkats. Ett tiotal flyg som skulle ha landat eller lyft från flygplatserna Arlanda, Landvetter och Åre-Östersund har ställts in.

– Så länge situation på Gatwick består så kommer det ju att få konsekvenser för oss också, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Storbritanniens premiärminister Theresa May beklagar situationen som tusentals julresenärer befinner sig i.

– Jag känner för alla de passagerare vars reseplaner har störts av drönaraktiviteten och åtgärderna som behövde vidtas med anledning av den. Vid den här tiden på året är det särskilt svårt för folk, säger hon, skriver The Guardian.

USA:s president Donald Trump har beslutat att landet ska återkalla soldater från Afghanistan, det uppger en anonym myndighetskälla för nyhetsbyrån AFP.

Det finns för tillfället cirka 14 000 amerikanska soldater på plats i Afghanistan. De är där antingen i syfte att bekämpa terrorism eller på Nato-uppdrag för att stödja afghanska styrkor.

Enligt uppgifterna tog Trump beslutet om Afghanistan på tisdagen, då han även meddelade han kallar hem soldater från Syrien.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.