Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen i Blekinge har haft fullt upp under kvällen och natten mot annandagen.
Publicerad 26 december 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

BLEKINGE

Polisbefälet i Karlskrona kan inte ge några djupare detaljer i ärenden som Blekingepolisen haft under natten, då de ännu inte fått dem avrapporterade från kollegorna ute på fältet. Men det har varit att göra för ordningsmakten. Här följer en snabb sammanfattning några av de händelser jag har fått kännedom om:

Annons

Vid klockan två fick SOS ett larm om en bilbrand i utkanten av Johannishus. Det är oklart om något brott misstänks men enligt uppgifter till SOS så har det brunnit i en bil och sedan spridit sig till ytterligare ett fordon.

Strax innan midnatt larmades räddningspersonal om en lägenhetsbrand i centrala Karlskrona. När räddningstjänsten kom till platsen var det ingen synlig brand utifrån, enligt SOS. De stannade ändå kvar på platsen i nästan en timme, och lämnade sedan över ärendet till polisen. Polisen ahr inte kunnat berätta mer om händelsen ännu.

Vid 21-tiden kom ett larm om en brand i en container i Lyckeby. Det ska inte ha varit någon spridningsrisk och branden har varit i en sluten container. Ännu har ingen anmälan om brott upprättats.

Det finns ännu ingen anmälan skriven om industribranden i Rödeby, det är oklart vad som orsakat branden och oklart om det blir någon brottsrubricering. Branden upptäcktes vid 19.45. Och under ett par timmar låg ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, ute om att undvika brandröken.

Utöver dessa ärenden har det varit en del fylla och festande runt om i Blekinge län och folk har omhändertagits på grund av fylleri. Om andra brott har skett, så har det ännu inte kommit in mer information till inre befälet hos polisen kring detta.

SVERIGE

Polisen klassar en skottlossning i Tensta i natt som försök till mord. Ingen skadades dock av skotten.

– Enligt initiala uppgifter har skotten gått in genom ett fönster, säger vakthavande polisbefäl Sylvia Oldin till Aftonbladet.

Larmet kom vid 00.30.

Ingen misstänkt finns i fallet, men platsen är avspärrad och polisen utreder vad som hänt mer exakt. (TT)

Annons

Ett mindre jordskalv har skrämt upp boende i norra Gävletrakten.

– Det blir en så fruktansvärd smäll först, det låter som att en bomb exploderar, och sen blir det vibrationer i huset, säger Jenny Hornborg i Norra Åbyggeby till Expressen.

– Det är typ fjärde gången sedan i oktober, vi har haft väldigt många sådana här skalv.

Seismolog Björn Lund säger till tidningen att skalvet kom klockan 22.22 på juldagskvällen.

– Preliminärt har det en magnitud på två eller kanske lite över två, säger han.

Enligt Lund har det skett i Hilleområdet där det var ett skalv tidigare under hösten, då med en magnitud på omkring tre. (TT)

VÄRLDEN

Japan drar sig ur Internationella valfångstkommissionen (IWC) och börjar till sommaren att jaga val kommersiellt i japanska territorialvatten, bekräftar en talesperson för den japanska regeringen.

Tidningen Sankei uppger att beslutet fattats på ett regeringsmöte på tisdagen, då regeringens mål är att återuppta den kommersiella jakten, vilket IWC inte tillåter.

IWC sade i september nej till landets begäran om att återuppta kommersiell valjakt. (TT)

Annons

Syrisk statlig media uppger, med hänvisning till en militär källa, att israeliska flygplan attackerat mål i närheten av Damaskus. Ett videoklipp har sänts där ett objekt ovanför Damaskus skjuts ned, rapporterar BBC.

Tre soldater ska ha skadats och en vapendepå träffats, men källan hävdar att de flesta robotarna flygplanen avfyrade skjutits ned av syriskt luftvärn.

Oppositionella Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, SOHR, uppger att israeliska robotar avfyrats från libanesiskt territorium riktade mot västra och sydvästra Damaskus, där ett antal vapendepåer uppges ha träffats.

Israel kommenterar sällan insatser i Syrien, men uppger att de skjutit ned en syrisk luftvärnsrobot. (TT)

En sydkoreansk delegation ombord ett specialtåg med nio vagnar lämnade Seouls järnvägsstation på annandagsmorgonen på väg mot Nordkorea.

På en stillbild som visats i sydkoreansk tv syns tåget några timmar senare på den nordkoreanska stationen Panmun, där en ceremoni skulle äga rum.

Den sydkoreanska presidenten Moon Jae-In och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un kom överens om att hålla ceremonin i slutet av detta år när de höll ett tredje toppmöte i Pyongyang i september.

Ceremonin är enligt syd främst en symbolisk handling för att uttrycka ett åtagande om att åter koppla ihop ländernas järnvägar, och att modernisera Nordkoreas tåg- och vägnät. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons