Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen berättar att det har varit en lugn natt i Blekinge.
Publicerad 30 januari 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

SVERIGE

Något har exploderat på en balkong tillhörande en lägenhet i ett flerfamiljshus i Rosengård i Malmö. En person som befann sig i lägenheten klarade sig undan skador.

Annons

– Det är krossade fönsterrutor, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen.

Flera personer som hörde smällen larmade polisen vid 22.42 på tisdagskvällen.

Platsen har spärrats av och polisen genomför dörrknackning i området. Det är oklart vad som har detonerat.

– Vi har ingen bedömning inledningsvis. Teknikerna ska undersöka det, säger Calle Persson. (TT)

Alla fem statliga isbrytare är nu ute och arbetar, sedan kylan satt fart på istillväxten.

Isen ligger nu på Bottenviken och Kvarken, och vid kusten ända ner till Kalmarsund, samt på Mälaren och delar av Vänern, uppger isbrytarledningen på Sjöfartsverket för Norrbottens Media.

– Just nu växer isen till snabbt i framförallt Bottenviken, men även längs kusterna i Bottenhavet, säger Emma Grönkvist, driftoperatör vid isbrytarledningen, till tidningarna. (TT)

VÄRLDEN

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó får inte lämna landet och hans tillgångar fryses. Det meddelar Maikel Moreno, ordförande i landets högsta domstol.

Åtgärderna gäller medan en utredning av brottsanklagelser mot Guaidó utförs, skriver Moreno på Twitter.

Annons

Domstolen, på spanska förkortad TSJ, brukar vara landets ledare Nicolás Maduro trogen. Maduro och Guaidó kämpar nu om presidentposten, och därmed herraväldet i det krisdrabbade landet. (TT)

Det brittiska parlamentet säger ja till att utesluta ett avtalslöst brexit och till att ersätta den nuvarande nödlösningen om Nordirland. Samtidigt godkändes en ändring om att utesluta en hård brexit.

Det innebär i korthet att premiärminister Theresa May nu får mer konkreta riktlinjer och måste åka tillbaka till Bryssel för att återigen försöka omförhandla avtalet med EU.

– Underhuset har alltså gjort klart att vi inte ska lämna utan ett avtal, säger Theresa May.

Men förändringarna måste förhandlas med ett motsträvigt EU och någon extratid blir det inte. (TT)

Bara dagar efter ett blodigt bombdåd mot en katedral i Jolo anfölls en moské i Zamboanga – några öar nordösterut i den filippinska arkipelagen – med en granat, uppger myndigheter i landet.

– Två personer dödades, ytterligare fyra skadades, säger militärtalesmannen Gerry Besana om onsdagens granatattack.

Bombdådet i Jolo i söndags krävde över 20 liv. Konflikter baserade på bland annat religion har länge skakat södra Filippinerna. (TT)

Vad drev Stephen Paddock till att mörda 58 människor i Las Vegas den där festivalkvällen 2017? Efter ett års utredning kan FBI:s svar sammanfattas med att vi aldrig får veta – men han kan ha sökt "en viss grad av ökändhet".

"Det fanns inget enskilt eller klart motiv bakom Paddocks dåd", heter det i rapporten från det FBI-organ som kallas Behavioral Analysis Unit.

Massakern i oktober förrförra året är en av de värsta masskjutningarna i USA:s historia. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons