Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Inga större polisiära händelser i Blekinge. Misstänkt mord i Stockholm.

Sverige

Två döda personer har hittats i ett källarutrymme i ett flerfamiljshus i Sätra i sydvästra Stockholm, uppger polisen. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om två män som hittats i ett förråd.

– Vi är på plats och jobbar på att få fram identitet på de avlidna personerna, så att deras anhöriga kan underrättas. Mer kan jag inte säga i nuläget, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen, till TT.

Polisen vill inte bekräfta att det rör sig om män, eller säga något om ålder förrän de döda är identifierade och anhöriga har underrättats.

Händelsen utreds som misstänkt mord. Det finns ingen misstänkt eller gripen för brottet.

Platsen har spärrats av för teknisk undersökning.

– Våra tekniker kommer under kvällen att arbeta för att säkra spår, säger Towe Hägg. (TT)

En man i 50-årsåldern avled efter en krock mellan en personbil och en tankbil på riksväg 70 mellan Älvdalen och Mora, rapporterar Dalarnas Tidningar.

Larmet om olyckan kom klockan 00.50 och trafiken stängdes av under några timmar.

– När vi kom fram konstaterades att personen som färdats i personbilen var fastklämd och mycket svårt skadad. Vi jobbade snabbt med losstagning för att få ut personen ur personbilen, säger Johan Szymanski, räddningsledare vid Brandkåren Norra Dalarna, till dt.se.

Mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda, rapporterar sajten. (TT)

En svensk kvinna har hittats död i en lägenhet på Gran Canaria, skriver Expressen. En man är gripen misstänkt för mord, enligt tidningen La Provincia.

Dödsfallet blev känt på torsdagsförmiddagen när mannen slog larm via 112. Hans förklaringar i kombination med arten av kvinnans skador fick polisen att rubricera ärendet som mord.

Kvinnans anhöriga är underrättade, uppger UD:s presstjänst för SVT Nyheter. (TT)

Världen

En man som beskrivs som en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assange har gripits i Ecuador, uppger landets inrikesminister. Assange själv greps under tumult på Ecuadors ambassad i London på torsdagen.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo säger att mannen som har gripits och som nu utreds har rest tillsammans med landets tidigare utrikesminister Ricardo Patiño, som också var den som beviljade Assange politiskt asyl i landet 2012.

– Vi har tillräckligt med bevis om att han medverkade i försök att destabilisera regeringen, säger hon.

Personen greps när han var på väg att lämna Ecuador för att åka till Japan. (TT)

Den israeliska rymdfarkosten Beresheet kraschade på månen i stället för att mjuklanda. En rad tekniska problem tillstötte under slutet av nedstigningen, enligt kontrollrummet utanför Tel Aviv.

Projektets huvudaktörer är israeliska privata SpaceIL och statliga IAI. Dessa samarbetar med det svenska företaget SSC (Swedish space corporation) vars antenner såg till att farkosten kunde kommunicera med kontrollrummet i Yehud.

– Otroligt tråkigt, säger Linda Lyckman, chef för teknologi och innovation vid SSC, till TT från rymdbasen Esrange utanför Kiruna varifrån signalerna från Beresheet sänts vidare till Israel.

"Vid ett kritiskt ögonblick under landningsfasen inträffade ett fel med huvudmotorn", skriver SCC:s chefsingenjör John Taylor, som är på plats i Tel Aviv, till TT. (TT)

Sudans president Omar al-Bashir har avsatts och gripits. Militären har tagit makten.

Men den stora proteströrelsen, som satte regimen i gungning, avvisar det nya styret – och demonstrationerna fortsätter. Samtidigt kräver FN, EU och USA ett snabbt införande av demokrati.

På torsdagskvällen svors försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf in som ledare för det militära övergångsrådet, som nu styr landet.

Tidigare på dagen tillkännagav han maktövertagandet under en sändning i statlig tv:

– Statschefen, den tidigare ledaren för regimen, har avsatts, sade Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf.

Han meddelade vidare att ett undantagstillstånd är utlyst i landet under tre månader och att delar av luftrummet och flera flygplatser har stängts.

Militärrådet kommer att styra landet under en tvåårig övergångsperiod, enligt försvarsministern. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.