Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Räddningstjänsten bekämpade brand i bilverkstad under natten.

Blekinge

En bilverkstad i Svängsta började brinna sent på söndagskvällen.

Larmet om branden vid Öjavadsvägen kom klockan 23.22. Det ska ha börjat brinna i terrängen och sedan spridit sig till byggnaden, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Räddningstjänst från Svängsta och Karlshamn skickades till platsen och började släcka branden. Även polis larmades dit.

– Den är inte under kontroll än så länge. Det är spridning upp till taket, vår inriktning just nu är att hålla spridningen och dämpa ner det, säger Johan Nilsson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten västra Blekinge, strax efter klockan 00.30.

En granne ska ha slagit larm om branden efter att ha hört ljud.

Ingen person ska ha skadats fysiskt.

Räddningstjänstpersonal har arbetat på platsen hela natten. Och vid klockan 05.15 uppger polisen i Karlskrona att räddningstjänsten blir kvar ytterligare en stund under den tidiga måndagsmorgonen.

Skåne

Tre män ska under natten till måndagen ha försökt sätta upp affischer för Nordfront (nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens sajt) på Långebro i Kristianstad.

Männen, som är i 30- till 35-årsåldern, avbröts av polis vid 02-tiden.

– De är misstänkta för olovlig affischering, säger Magnus Lautin, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Vid 03-tiden stoppade polis en bilförare på E22 vid Fjälkinge.

Föraren, en man i 20-årsåldern, misstänks för drograttfylleri.

Sverige

En man i 20-årsåldern blev under natten knivhuggen i centrala Västerås, uppger polisen.

– Det var strax efter midnatt som en förbipasserande larmade oss, säger Torsten Hemlin vid polisen i region Mitt.

Mannen hade skador på arm och ben när han fördes med ambulans till sjukhus. Skadorna bedömdes då som allvarliga men inte livshotande.

Vid 05-tiden på morgonen var ingen misstänkt gripen trots att samtliga polisresurser i Västerås eftersökt gärningspersoner, skriver Vestmanlands Läns Tidning.

Polisen utreder händelsen som försökt till mord. (TT)

SD, C, M och KD kunde jubla mest i EU-valnatten. För L blev valkvällen en rysare som slutade med en lättnadens suck.

Liberalerna riskerade att åka ur EU-parlamentet. På partiets valvaka var nervositeten stor när det preliminära valresultatet presenterades vid 23-tiden.

L hamnade på 4,1 procent, en hårsmån över fyraprocentsspärren.

– Vi är besvikna, vi hade velat ha fler röster, säger partiledare Jan Björklund. (TT)

Världen

Sju barn dödades i en attack mot Jemens tredje största stad Taiz förra veckan, uppger FN:s barnfond Unicef. Offren ska ha varit mellan 4 och 14 år.

"Den här attacken ökar antalet dödade och skadade barn i den ökade eskalationen nära Sanaa och i Taiz till 27 under de senaste tio dagarna", skriver Unicef i ett uttalande.

Stora delar av Taiz kontrolleras av regeringstrogna styrkor, men staden är omgiven av Huthirebeller. (TT)

Åtminstone 15 fångar har mist sina liv i våldsamma sammandrabbningar i Anísio Jobim-fängelset utanför Manaus i brasilianska Amazonas, uppger regionala myndigheter.

Bråket utbröt runt 11-tiden på förmiddagen, under den dagliga besökstiden. Inga utomstående ska ha dödats i bråket.

Enligt delstatens fängelsechef Marcus Vinícius rör det sig om sammandrabbningar mellan olika fraktioner snarare än ett upplopp, skriver tidningen O Globo.

Vittnen beskriver enligt tidningen hur fångarna besköts från en helikopter, vilket Vinícius förnekar.

– Militärpolisen skulle inte skjuta människor som inte skjuter på dem, säger han enligt O Globo.

I samma fängelse dödades 56 interner i ett upplopp 2017. Brasilianska fängelser är ökänt överbelagda och ofta delvis kontrollerade av kriminella fraktioner. (TT)

Tusentals finländare samlades på Salutorget i centrala Helsingfors för att fira det osannolika VM-guldet i ishockey. Även i tidningsspalterna hyllas de finländska "Lejonen".

Armarna sträcktes i luften och spontana glädjekramar spred sig på sportbarer i Helsingfors när landslagets tredje mål gjordes och guldet var bärgat. Festen fortsatte sedan ut på gator, torg och – för vissa – i fontäner, med blåvita flaggor vajandes i luften.

Reportrar och krönikörer höll inte heller igen, när spalterna fylldes med hyllningar efter 3–1-segern mot Kanada.

Före detta Örebroforwarden Marko Anttila, som avgjorde med två av målen, kommer att kommas ihåg för alltid, skriver Vasabladets Jona Nyström. "Nu är mannen som går under smeknamnet Mörkö (Mårran) definitivt en av den finländska ishockeyns allra största hjältar", skriver han. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.