Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad 8 juli 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Annons

Sverige

En rekordvarm sommar förra året drog ner svenskarnas bokning av charterresor – fler semestrade hemma.

När den här sommaren nu rullar i gång i kyligare takt märks det på antalet sista minuten-bokningar. Begreppet flygskam verkar inte påverka alls.

TT har gjort en rundringning till några charterbolag och bilden som målas upp är densamma.

"Det bokas som aldrig förr", "fåtal resor kvar", och "säljer som smör i solsken".

Hos charterbolaget Tui har över 50 procent fler resor bokats de senaste dagarna jämfört med samma period förra året, och under juli månad finns inte många resor kvar för den som vill bege sig till sydligare breddgrader, uppger bolaget.

Hos researrangören Apollo kom bokningarna i gång lite senare i år jämfört med förra året eftersom människor avvaktade om sommaren skulle bli lika varm i år, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo.

Men sedan från i maj har det ökat stadigt. Det har ökat med 20 procent jämfört med förra året. På sommaren är det väldigt tydligt att vädret påverkar.

Har begreppet flygskam då fått någon inverkan på resandet? Enligt Ann-Sofie Olsson ser man egentligen inga tecken på det, samtidigt som hon nämner möjligheten att klimatkompensera för sin biljett.

Annons

Populära resmål är Kreta, Rhodos, Mallorca, Cypern och Antalya. Att resa till de grekiska öarna innebär utsläpp av ungefär 900 kilo koldioxid per person, om resan går tur och retur.

Charterbolaget Ving hade under den här veckan till och med fredag en 40-procentig ökning av antalet sålda resor jämfört med samma period i fjol. De närmaste dagarna finns bara ströplatser kvar och för en familj på fyra finns inga resor förrän på fredag, då till Cypern och Mallorca.

Vädret påverkar otroligt mycket. Just nu säljer det som smör i solsken, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Hon har svårt bedöma om den avvaktan som bolaget såg att boka resor inför flygsäsongen hade med flygskam att göra, eller om den helt enkelt berodde på en rekordsommar förra året. När vädret nu sviktar beskrivs försäljningen snarare som en rusning än som en avvaktan. (TT)

Robotgräsklipparen blir ett allt vanligare inslag i våra trädgårdar. Men de självgående maskinerna kan skada och döda igelkottar, och antalet fall ser ut att öka.

– Vi ser en markant ökning i takt med att produkten blir mer populär, säger Catarina Krång, viltrehabiliterare i Stockholm.

Igelkottarna skadas ofta genom att de blir skinnflådda eller att ett ben eller en annan lem klipps av.

– Vad vi vet är att det är ett ganska stort antal igelkottar som skadas eller till och med dör på grund av de här gräsklipparna, fortsätter hon.

Emma Billbäck, också hon viltrehabiliterare och ordförande för KFV Rättviks viltjour, håller med om att robotgräsklipparna är ett problem. Av de taggiga, små djur som kommer in till dem är mellan en fjärdedel och en tredjedel skadade av gräsklippare eller trimmers. Även hos dem har antal igelkottar som skadats av robotgräsklippare ökat sedan de började sin verksamhet.

Annons

– När vi började för sex år sedan hände det inte alls.

Igelkotten lever främst i närheten av bebyggelse, ofta i trädgårdar och parker. Dess främsta hot är trafiken, många igelkottar blir överkörda när de passerar en väg.

Nu är robotgräsklipparna ytterligare ett hot mot igelkottarna och för att undvika att de ska skadas måste de som äger en robotgräsklippare ta ansvar, anser Catarina Krång. Igelkottarna är framför allt aktiva i gryning, skymning och under natten. Genom att stänga av gräsklipparen under de tiderna kan antalet skador minska.

Jag tycker två saker, kör den bara mellan åtta på morgonen och åtta på kvällen, och köp en maskin med god kvalitet. De dyra och bra maskinerna stoppar även för små saker, säger Emma Billbäck. (TT)

Världen

Japan använde kemiska vapen i Kina under det andra kinesisk-japanska kriget. Det bekräftas för första gången av militära japanska dokument, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

En nyupptäckt rapport från 1939 beskriver i detalj hur en nervgasbataljon inom den kejserliga armén använde giftgaser mot kinesiska styrkor i strider i bergsområden i norra Kina. Det rör sig dels om en gas som var skadlig för huden och orsakade inflammationer och blåsor, dels om en som orsakade extrema smärtor i luftvägarna.

Det är första gången som den kemiska krigföringen framgår i japansk dokumentation. När Japan förlorade kriget såg kejsarmakten till att alla krigsdokument förstördes.

Annons

– Armén var fullt medveten om att den bröt mot internationell lag. Den valde antagligen platsen långt inne bland bergen för att använda den blåsframkallande gasen för första gången eftersom man trodde att det skulle bli svårare att avslöja, säger historikern Seiya Matsuno till Kyodo.

Kriget ägde rum 1937–1945, parallellt med andra världskriget, och slutade med japanskt nederlag. (TT)

Spänningarna kring Iran når en ny nivå när landet fullföljer sitt hot och passerar kärnenergiavtalets gränser för anrikning av uran.

Om avtalets motparter inte går Iran till mötes kan landet tänka sig att gå ännu längre.

Från och med söndagen överskrider Iran den grad för urananrikning som man förband sig att följa i kärnenergiavtalet (JCPOA) från 2015. Landet passerar nu gränsvärdet på 3,67 procent och säger att man kommer att lägga sig på 5 procent.

– Vi är helt beredda att anrika uran på alla nivåer och i alla mängder, säger Behrouz Kamalvandi, talesperson för Irans kärnenergimyndighet, vid en presskonferens.

Anrikningsgraden kommer att höjas var 60:e dag. Men allt kan återgå till avtalsenliga nivåer igen – om och när avtalets europeiska motparter står fast vid sina åtaganden, skriver den iranske utrikesministern Javad Zarif på Twitter.

Det internationella atomenergiorganet IAEA säger att observatörer på plats i Iran kommer att kontrollera uppgifterna om en ökad anrikning.

Ökningen sker trots protester från USA, som i fjol lämnade avtalet, och EU.

Annons

Irans president Hassan Rohani flaggade för landets avsikter den 8 maj, exakt ett år efter det att Donald Trump drog sig ur JCPOA. Teheran gav då ett ultimatum på 60 dagar – en frist som löper ut i dag – för kärnenergiavtalets kvarvarande parter att hjälpa Iran runt de amerikanska sanktionerna.

USA började införa sanktioner i augusti förra året. De har slagit hårt mot oljeindustrin och bankväsendet och bidragit till lågkonjunkturen, samt satt iranierna i en allt svårare humanitär situation.

På söndagen klargjorde USA:s utrikesminister Mike Pompeo att det blir mer av samma behandling:

"Irans senaste utvidgning av sitt kärnprogram kommer att leda till ytterligare isolering och sanktioner", skriver han på Twitter.

Trump sade i sin tur att det är bäst att Iran iakttar försiktighet.

Rohani har understrukit att man kommer att återgå till avtalet om de andra parterna kan erbjuda en lättnad av USA:s sanktioner. Han hävdar att landets agerande inte är till för att skada kärnenergiavtalet – utan för att rädda det.

De europeiska länderna i avtalet för just nu samtal om hur de ska bemöta Irans agerande.

Frankrikes president Emmanuel Macron fördömer det iranska agerandet, men säger att det för närvarande inte är aktuellt att aktivera den klausul i avtalet som låter parterna återinföra sanktionerna mot Iran.

Tyskland är "extremt oroat".

– Vi uppmanar bestämt Iran att sluta och återställa all aktivitet som inte går i led med avtalet, säger en talesperson för det tyska utrikesdepartementet.

Annons

Storbritannien säger att man står kvar vid avtalet, men understryker att Iran måste återgå till det omedelbart.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Iran tar ett "farligt steg" och anser att Frankrike, Tyskland och Storbritannien ska agera.

– Ni undertecknade avtalet och sade att tuffa sanktioner skulle införas i det ögonblick de vidtar den här åtgärden, säger Netanyahu.

– Anrikning av uran görs av en anledning, en enda anledning: för att skapa kärnvapen.

Iran säger att uranet kommer att användas som bränsle vid ett av landets kärnkraftverk. (TT)

Här saknas innehåll

Viktor ErikssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons