Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Blekinge
Publicerad 9 juli 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Annons

Sverige

Vid 00:18 natten till tisdag larmades polisen om ett grovt våldsbrott i en mindre by öster om Trelleborg. En gärningsman ska ha angripit flera andra personer med någon form av tillhygge.

– Personerna har tillfogats skador med hjälp av kniv och de har förts med knivskador till sjukhus, säger Christian Hakesjö, yttre befäl vid polisen till Trelleborgs Allehandas utsände på plats.

Totalt ska tre personer vara skadade. Läget för dem beskrivs som allvarligt och för en av dem ska läget vara kritiskt.

Polisen hade en stor insats på plats med bilar och hundpatrull och grep en misstänkt gärningsman i grannbyn Anderslöv. En anmälan om försök till mord har upprättats.

Brottsplatsen har nu spärrats av för teknisk undersökning och polisen går bland annat runt och knackar dörr.

På onsdag ska den svenska FRA-lagen prövas i Europadomstolens högsta instans – elva år efter att lagen först anmäldes av Centrum för rättvisa.

Det är mycket väntan när det gäller Europadomstolen, säger Centrum för rättvisas chef Fredrik Bergman.

I Europadomstolens så kallade grand chamber sitter 17 domare, som endast avgör ett fåtal fall per år. Onsdagens muntliga förhandling blir det första tillfället som de ska ta ställning till vilka krav och garantier som ska råda vid hemlig avlyssning.

Annons

– Vi hoppas nu på tydliga besked. Det finns ett stort allmänintresse i tydlighet kring vilka principer som ska styra integritetskänslig övervakning, säger Fredrik Bergman.

FRA-lagen, som trädde i kraft 1 januari 2009, ger Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att avlyssna datatrafik som passerar Sveriges gränser i underrättelsesyfte.

Centrum för rättvisa anmälde lagen till Europadomstolen redan 2008. En första dom i målet kom först förra sommaren, då en domarpanel slog fast att lagen var godtagbar, trots vissa brister.

Efter att Centrum för rättvisa begärt att lagen prövas i högsta instans godkändes begäran i februari i år.

– En väldigt viktig brist i FRA-lagen är att Europadomstolen sagt att det måste finnas möjlighet för enskilda att kontrollera om de fått sin kommunikation olagligt avlyssnad. Där brister det svenska systemet, det finns i praktiken ingen möjlighet till det i dag, säger Fredrik Bergman.

Den andra stora bristen, enligt Bergman, gäller utbytet av underrättelse mellan stater.

– Det svenska regelverket innehåller i dag inga spärrar för att data som FRA samlar in inte fritt delas med andra stater, utan hänsyn till den enskildes intresse. Det anser vi är oförenligt med Europakonventionens krav.

Det kan dröja upp till ett år innan domstolen meddelar sin dom. (TT)

Världen

Annons

Ett par i USA med asiatiska rötter vände sig till en klinik i Kalifornien och fick IVF-behandling, där kvinnans ägg befruktades med mannens spermier utanför kroppen innan det sattes in igen. Men när de fick två små pojkar chockades paret av att barnen tydligt saknade asiatiskt påbrå. Paret avsade sig vårdnaden och stämde kliniken med motiveringen att de fött fel barn, rapporterar BBC.

Enligt stämningsansökan har dna-prover visat att barnen inte var släkt med paret, och heller inte med varandra.

Paret, från delstaten New York, säger sig ha betalat totalt motsvarande drygt 946 000 kronor för behandlingen och resor.

Deras advokater säger att kliniken varit "grovt försumlig och hänsynslös" och även åsamkat paret känslomässig skada.

"Vårt mål med att lämna in denna stämning är att får ersättning för våra klienters förluster och att säkerställa att denna tragedi aldrig upprepas", skriver advokaterna. (TT)

Norges justitieminister Jøran Kallmyr föreslår att fängelsepersonal ska få befogenhet att tvinga på fångar en sorts masker som ska förhindra att de spottar. Polisen har haft möjlighet att använda sådana masker på gripna personer sedan 2013.

– Vi kommer i dagarna att skicka ut ett förslag på remiss om att spottmasker ska kunna användas i norska fängelser, säger han till VG.

Många anställda på fängelser får utstå spottloskor på sitt arbete. Antalet fall har nästan fyrdubblats i Norge de senaste fem åren. Spottmasken består av en sorts huva som träs över huvudet i ett tunt, halvt genomskinligt material.

Framför munnen finns ett material som stoppar saliven från att slungas iväg. Kallmyr säger att han själv provat masken, och beskriver den som human.

Annons

Det största fackförbundet inom norsk kriminalvård, NFF, ställer sig positiv till möjligheterna.

– Det är inte så att man kommer att använda det ofta, men det ger personal möjlighet att använda det i vissa svåra situationer, säger Tommy Fredriksen vid NFF. (TT)

Viktor ErikssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons