Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Omfattande elavbrott i Sölvesborg under natten och böter i samband med en trafikolycka i Karlskrona.
Publicerad 19 oktober 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Under fredagskvällen hade E:ON ett omfattande strömavbrott i Sölvesborgs kommun. Det handlade om områdena Grönslätt, Hällevik, Mjällby och Nogersund.

1 612 hushåll berördes och avbrottet inträffade 22.19. Strömmen var tillbaka strax eftermidnatt men dryg två timmar senare var området strömlöst igen. Enligt E:ON:s kundtjänst är det oklart vad som orsakat detta elavbrott.

Annons

Klockan 05.40 meddelar återigen E:ON:s kundtjänst att samtliga hushåll återfått strömmen.

SOS larmades sent på fredagskvällen, vid 22.41, om en trafikolycka med flera fordon i Vedeby. Olyckan ska ha inträffat i närheten av McDonalds och enligt inre befäl i Karlskrona ska det vara två bilar inblandade. Alla inblandade personer ska också vara ute ur bilarna.

Polisen meddelade senare under natten till lördagen att olyckan ska ha uppstått då en bil kört om en annan bil strax innan en vägkorsning. Då detta är förbjudet har föraren, född 2001, i den omkörande bilen tilldelats en ordningsbot. Det är inte heller några rapporterade personskador.

Sverige

Polisens bombskydd har aldrig haft så mycket att göra som i år. Nästan varje dygn går larmet någonstans i landet, och nu ska fler bombtekniker rekryteras.

– Det är vi som står i främsta ledet och hanterar det här, säger operative chefen Jon Wåhlander.

Under torsdagsdygnet ryckte polisens nationella bombskydd ut till tre detonationer bara i Stockholmsregionen. Tidigare i veckan kallades bombgruppen till flera incidenter i södra Sverige och ungefär så har det sett ut de senaste åren.

– Under de senaste två åren har vi haft en kraftigt stigande trend med antal sprängningar. Företrädesvis till en början i storstadsregionerna Stockholm, Malmö, Göteborg, men nu även på andra håll i landet, säger nationella bombskyddets operative chef Jon Wåhlander. (TT)

Storlarm gick ut när en treåring försvann i Linköping. Men det visade sig att pojken helt enkelt tagit trampbilen till närmaste reservdelsbutik, rapporterar corren.se.

Det var på fredagseftermiddagen som polisen uppmärksammades på att treåringen rymt hemifrån i trampbil. Flera patruller samt buss- och taxichaufförer började frenetiskt spana i området.

Efter en stund kunde de andas ut, då ett samtal kom från en bildelsbutik någon kilometer österut. Personalen hade noterat att den lille pojken var där själv.

Annons

Polisen är förvånad över hur långt den lille bilisten lyckades ta sig.

– Han har kört genom nästan hela Skäggetorp. Jag mätte lite på kartan och det är i alla fall lite över en kilometer, säger presstalesperson Björn Öberg till tidningen. (TT)

Världen

Efter drygt tre år av ältanden, suckanden och tvära politiska kast kan det vara dags för ett avgörande i dag.

Men det är mycket oklart hur det slutar i omröstningen i brittiska underhuset om premiärminister Boris Johnsons nya brexitavtal med EU – och om det ens slutar i dag.

– Jag tror att Boris Johnson faktiskt kan få det antal röster han behöver, av den enkla anledningen att det finns ett enormt sug ute i landet för att få den här överenskommelsen gjord. Nyanserna i om det är en bra eller dålig överenskommelse har också i stor utsträckning gått förlorade, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, till TT. (TT)

Våldsamheterna fortsatte i Katalonien under den sena fredagskvällen. När det nya dygnet började gry hade minst 96 personer skadats i sammandrabbningarna, varav sju poliser.

Fredagens jättedemonstration i Barcelona, där drygt en halv miljon människor deltog, blev lugn. Men under kvällen bröt nya våldsamheter ut på flera ställen i Katalonien. Katalanska separatister kastade sten och fyrverkeripjäser mot polisen, som svarade med tårgas och gummiklädda kulor. Sammanlagt har runt 500 personer skadats i veckans oroligheter, drygt 150 personer har gripits. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons