Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här tjänar kommunanställda mest i Blekinge - och i landet

Det skiljer nästan åtta tusen i årslön mellan den kommun i Sverige där kommunanställda tjänar mest och minst.
I Blekinge är det de som jobbar på Olofströms kommun som drar nitlotten lönemässigt.
Blekinge • Publicerad 20 juni 2018
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är stora skillnader mellan kommunanställdas löner runtom i Sverige. I Norsjö i Västerbotten tjänar de kommunanställda i genomsnitt 27 200 kronor i månaden, vilket är lägst i Sverige enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

De som jobbar på Sollentuna kommun utanför Stockholm däremot tjänar 34 800 kronor i månaden i snitt, vilket är högst i landet.

Annons

– Att det skiljer är precis så som våra avtal är tänkta att fungera. Vi har lokal lönebildning. Det ser olika ut för olika yrkesgrupper på olika ställen, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på arbetsgivarpolitiska avdelningen på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Genomsnittslönen för hela landet ligger på 29 800 kronor i månaden. Snittlönen för Blekinges kommunanställda ligger på 28 700, där olofströmsjobbarna drar nitlotten.

Kommunanställda på Olofströms kommun tjänar nämligen 28 500 kronor i månaden i snitt medan de som jobbar på Karlshamn, Ronneby och Karlskronas kommuner kommer på delad förstaplats med en månadslön på 28 800 kronor i snitt.

Kommunanställda i Sölvesborg tjänar 28 600 kronor i månaden i snitt.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons