Nyheter

Hög chef avstängd efter sextrakasserier på julfest

Blekinge Artikeln publicerades
Kvinnan blev oönskat ”uppvaktad” av sin chef under en julfest. Nu har han skilts från sitt jobb.
Foto: Adam Wrafter
Kvinnan blev oönskat ”uppvaktad” av sin chef under en julfest. Nu har han skilts från sitt jobb.

En hög myndighetschef med rötter i Blekinge har stängts av från sitt jobb efter misstankar om sexuella trakasserier.

Misstankarna, som avser en händelse för två år sedan, nådde den högsta myndighetsledningen först i början av december i år, och den utpekade chefen, en man i 50-årsåldern, godtog då genast ledningens förslag att han skulle stanna hemma i avvaktan på resultatet av en snabbutredning.

Denna är nu klar, och slår fast att den höge chefen verkligen har utsatt en anställd på myndigheten för sexuella trakasserier – men att dessa ändå bedöms vara ”mindre allvarliga till sin art och omfattning”.

Utredarna efterlyser samtidigt en formell gradindelning av sexuella trakasserier.

Om nu utredningsresultatet leder till att mannen får återgå till sin ordinarie tjänst är oklart.

Den aktuella händelsen utspelades under en julfest för de myndighetsanställda för alltså två år sedan. En kvinnlig anställd upplevde sig först närgånget uttittad av sin chef, i samband med middagen, och kände då ett växande obehag. Senare kom de i samspråk i ett större sällskap i baren, och chefen hade då förklarat för henne att han ville diskutera en analys, och föreslagit en soffgrupp i lokalen, där det inte stimmades lika mycket.

Där hade han snart gjort först försiktiga, verbala närmanden – och hon hade då tydliggjort att hon inte var intresserad, och att mannens uppträdande var olämpligt för en chef. Men han hade då i stället blivit än ihärdigare, och försökt få henne med upp på sitt rum. Hon hade blivit ledsen, upprörd, och känt sig förnedrad. Hon hade rest sig upp och gått, och senare också berättat för en arbetskamrat och ett skyddsombud om det inträffade, och om sina reaktioner. Hon hade emellertid inte just då velat gå vidare med saken.

Chefens minnesbild är en annan. Han förnekar också bestämt att han uttryckt sig grovt eller plumpt. Han hade bara föreslagit att de skulle gå till en ännu lugnare plats för att kunna fortsätta prata. Han hade uppfattat det som om kvinnan givit honom ett förtroende kring ”en tuff resa” hon nyligen varit med om, och behövde samtalet.

Utredarna finner emellertid att samtalet i fråga, också utifrån andra omständigheter, innehållit inslag som i varje fall uppfattats som sexuella inviter, och varit kränkande och oönskade. Det hade också inkluderat ett tydligt avståndstagande från kvinnan. Händelsen var att betrakta som sexuella trakasserier.

Diskrimineringslagen saknar dock en gradindelning av sexuella trakasserier, och detta beklagar utredarna.

Vad utredningen får för konsekvenser återstår alltså att se.

Mannen har tidigare fungerat i flera höga chefsbefattningar också i Blekinge.