Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hyresförhandlingar klara – ”Höjningarna inte tillräckliga”

Nu har hyresförhandlingarna gått i mål mellan Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen.
Blekinge • Publicerad 17 december 2018

Det slutade på en hyreshöjning för 2019 på mellan 1,3 till 2 procent i Blekinge.

– Trots att vi har gjort upp med Hyresgästföreningen anser vi att höjningarna inte är tillräckliga.

Annons

– Vi förstår att hyresgästerna föredrar en låg hyreshöjning eller ingen alls, men för hyresrättens framtid är det viktigt att hyrorna följer den allmänna ekonomiska utvecklingen, säger Tommy Svensson, förhandlare på Fastighetsägarna Syd.

Enligt Fastighetsägarna har den generella hyresnivån sjunkit i landet de senaste åren, vilket beror på att hyresnivåernas ökning har varit lägre än inflationen.

– Hyresrätten är viktig, inte minst för att den erbjuder människor ett flexibelt boende som inte kräver ett stort startkapital. Men om det ska finnas ett bra utbud av hyresrätter måste de som förvaltar hyresrätter ges rimliga förutsättningar, säger Tommy Svensson.

Att parterna inte är överens kan bero på ett systemfel i de årliga hyresförhandlingarna, menar Svensson. Och att det saknas en tvistelösningsfunktion dit man kan vända sig.

– Uppgörelser på de här nivåerna kommer istället att leda till en framtid med färre och sämre underhållna hyresrätter. För att undvika det behöver vi säkerställa att det råder jämbördighet mellan parterna, säger han vidare i pressmeddelandet.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons