Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kan tänka sig förbud mot bensinbilar om tio år

Bensinpriset engagerar folk – det står helt klart, efter höjningen av bensin- och dieselskatten vid årsskiftet.
Karlskrona • Publicerad 13 januari 2020 • Uppdaterad 14 januari 2020
Madeleine Norman, MP:s språkrör i Karlskrona.
Madeleine Norman, MP:s språkrör i Karlskrona.Foto: Mattias Mattisson

Vid årsskiftet höjdes skatten på bensin med 15 öre litern inklusive moms, och på diesel med 10,25 öre – de stora aktörerna på drivmedelsmarknaden höjde priset direkt som en följd av det.

För att sedan sänka igen - men efter flygkraschen i Iran gick priset upp igen då världsläget och oljan återigen kom i gungning.

Annons

När Sydöstran nyligen åkte ut för att höra snacket vid pumparna var det delade meningar om hur högt priset bör vara.

”Priset är oförskämt högt. Det känns som vi är på väg mot häst och vagn igen”, tyckte Ronnie Nilsson, från Lyckeby.

”Jag tycker det är ett rimligt pris, man ska inte köra för mycket bil” eller ”en oroväckande utveckling. Jag måste ta bilen, eftersom det inte går några bussar”, var andra synpunkter.

Madeleine Norman, miljöpartiets språkrör lokalt i Karlskrona, säger så här i frågan:

– Det är svårt, speciellt för de som bor på landsbygden och behöver bilen, men vi behöver komma bort från bensinberoendet. Vi behöver satsa mer på elbilar och olika vätgas- och biogasbilar, genom att subventionera och underlätta för folk som bor på landet, säger hon.

Norman menar att det ändå finns en samstämmighet inom politiken.

– Sju av åtta partier vill se en 70-procentig sänkning av bensinberoendet fram till år 2030. Majoriteten jobbar för det, men med olika tillvägagångssätt.

Höja bensinpriset ytterligare?

– Det finns två sätt att göra det på. Antingen höja subventionerna till alternativ för att fasa ut det samtidigt som man höjer bensinpriserna. Eller helt enkelt införa ett förbud efter 2030.

Madeleine Norman har själv inget fordon i sin vardag.

– Nej, jag har ingen bil själv, den har jag valt bort i mitt liv då jag märkt att jag inte behöver det. Så jag har ingen stark koppling till att ha bil. Jag cyklar hellre om man bor nära stan, det gjorde jag när jag bodde i Nättraby. Det var faktiskt många som gjorde det, säger hon.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons