Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kraftsamling gav unga arbete

2013 hade Blekinge högst ungdomsarbetslöshet i landet, med runt 2 600 unga som stod utan jobb. Tack vare bättre samarbete i länet har nu siffran halverats.
BLEKINGE • Publicerad 16 maj 2018
Nada Nedelén från Arbetsförmedlingen Blekinge, Amanda Olofsson, Niclas Jansson och Chiquita Persson från Navigatorcentrum i Karlshamn.
Nada Nedelén från Arbetsförmedlingen Blekinge, Amanda Olofsson, Niclas Jansson och Chiquita Persson från Navigatorcentrum i Karlshamn.Foto: Matilda Ohlsson

Blekinges ungdomar har länge varit bland de värst drabbade i landet vad gäller arbetslöshet. För fem år sedan togs därför beslutet att vända den negativa trenden.

– Ungefär 2 600 unga var arbetslösa och då enades aktörer i Blekinge om att det fick vara nog och att det var dags för en riktig kraftsamling, säger Magnus von Schenck från Region Blekinge.

Annons

Genom ett i huvudsak EU-finansierat projekt, med en budget på närmare 60 miljoner kronor, har man tillsammans med Arbetsförmedlingen, BTH, Almi Företagspartner, länsstyrelsen, landstinget och länets fem kommuner sedan dess arbetat med målet att halvera siffran till 2017.

I april i år var siffran nere på 1 215 arbetslösa.

– Vi ligger fortfarande bland de högsta i landet, men i Blekinge har antalet minskat i snabbare takt, säger Nada Nedelén på Arbetsförmedlingen Blekinge.

Vad som har gjorts är att bland annat samarbeta mer över kommungränserna för att öppna för möjligheterna att till exempel gå utbildningar eller göra praktik på andra orter i länet än just där man bor.

Navigatorcentrum, som startade i Karlshamn 2013 och hjälper unga att hitta sysselsättning, finns numera i samtliga kommuner.

– Vi har provat lite nya sätt att nå ungdomar, som mer individuellt bemötande och att anställa ungdomsspanare, säger Chiquita Persson.

En av dem är 26-åriga Niclas Jansson från Sölvesborg.

– Tanken är att vi som har gått igenom samma process ska inspirera andra ungdomar. Vi kan bidra med ett annat perspektiv eftersom vi vet hur det är.

Han berättar att han själv har fått hjälp av Navigatorcentrum att ta sig ur sin arbetslöshet.

– Då kände jag ingen motivation, men det gör jag i dag och mina rutiner har blivit bättre genom att jag fick en coach som gav mig god feedback.

Annons

I dag läser han upp sina betyg och hoppas kunna komma in på en fritidsledarutbildning till hösten.

Även 19-åriga Amanda Olofsson, boende i Ronneby, är nöjd med den hjälp som hon har fått.

– Det är en stor skillnad från jag började för ett år sedan när allt kändes som en stor röra. säger hon.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons