Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kristersson röstas ner som statsminister

På onsdagen blev Ulf Kristersson den förste statsministerkandidat sedan enkammarriksdagen infördes 1971 som inte godkänns av riksdagen.
Det innebär att talmannen måste fortsätta sökandet efter Sveriges nästa statsminister.
Sverige • Publicerad 14 november 2018
Foto: Pontus Lundahl/TT

På onsdagen gick representanter från alla partier fram i riksdagen och meddelade hur de ställer sig till att rösta på Ulf Kristersson som statsminister.

Avgörande var tisdagens besked att centerpartisterna tryckte på nej-knappen. Om C hade bestämt sig för att i stället lägga ned sina röster hade det räckt för Kristersson.

Annons

– C gör nu efter valet precis det vi sade före valet, C kommer inte att ingå i en regering som kräver aktivt stöd av SD. Dagens omröstning handlar inte om Ulf Kristersson som statsminister utan om att inte ge SD avgörande inflytande, säger Centerns partiledare Annie Lööf i kammaren inför statsministeromröstningen.

Även Liberalerna röstade nej.

– Jag litar på Ulf Kristerssons uttalande vilja att inte förhandla, men när den linjen ska fullföljas kommer regeringen att erfara att SD:s stöd inte kommer att vara gratis. Jag erkänner att det är en tung dag att rösta mot en Allianskollega, säger liberalernas partiledare Jan Björklund.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons