Nyheter

Brand i flerfamiljshus – lägenhet förstörd

Karlskrona Artikeln publicerades
Trappuppgången fick evakueras vid branden på Kungsmarken.
Foto: Björn Hansson
Trappuppgången fick evakueras vid branden på Kungsmarken.

På natten till onsdagen började det brinna i ett flerfamiljshus på Kungsmarksvägen i Karlskrona.

I lägenheten där branden utbröt uppges mellan 15 och 20 personer ha befunnit sig, men de ska ha klarat sig utan fysiska skador, enligt räddningstjänsten.

Polisen utreder grov mordbrand.

SOS Alarm fick uppgift om branden på Kungsmarken klockan 00.26. Inringare ska ha sett att det brann på fjärde våningen i det sex våningar höga huset.

Räddningstjänst skickades till platsen med stora resurser tillsammans med polis och ambulans.

– Branden är släckt. En lägenhet är totalfördärvad. Och det har spridit sig till lägenheten ovanför som i alla fall är rökskadad, sade Stefan Eriksson, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Blekinge, inledningsvis.

Han har inledningsvis inga uppgifter om personskador.

– Men vi håller på och genomsöker alla lägenheter i trapphuset, sade Eriksson klockan 01.

Senare visade det sig att ett fönster till lägenheten ovanför den där det brann spruckit. Men branden gick inte in i den bostaden.

– Delvis är det för att vi var där snabbt och gjorde en snabb insats med att släcka. Men det var inte långt ifrån att det gick in i den lägenheten.

Ett tiotal lägenheter ska ha evakuerats till en början. Senare på natten togs beslut om att hela trappuppgången med ett 30-tal lägenheter skulle utrymmas. Trappuppgången, såväl som lägenheten där det brann, har spärrats av.

– Lägenheten är totalfördärvad och sedan är det mindre rökspridning i tre, fyra andra. Trappuppgången är ganska ordentligt rök- och sotskadad, säger Eriksson klockan 03.

Då är insatsen avslutad för räddningstjänstens del. Polis var kvar när enheterna lämnade.

Det finns inga rapporter om att personer skadats fysiskt.

– Ingen har blivit omhändertagen av sjukvården. De har tagit sig ut utan att få någon rök i sig, säger Stefan Eriksson.

Var bor de i natt?

– De löser eget boende.

Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand på onsdagsmorgonen. Polisen i Karlskrona kan då inte uppge om någon person är misstänkt.

Husets baksida.
Foto: Björn Hansson
Husets baksida.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.