Nyheter

Läkare skrev ut stora mängder narkotika till före detta missbrukare – kan mista behörighet

BLEKINGE Artikeln publicerades

En läkare ska under flera års tid ha skrivit ut höga doser av narkotikaklassat läkemedel till en patient som inte var inskriven på dennes avdelning och tidigare varit missbrukare.

Nu yrkar IVO på att läkarens behörighet att skriva ut narkotika dras in.

Läkaren i fråga arbetar i dag i Blekinge, men när anmälan gjordes till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) var personen anställd på en annan arbetsplats utanför länet.

Anledningen till anmälan var att man bedömde att läkaren hade brister i yrkesutövningen som skulle kunna vara en fara för patientsäkerheten.

Läkaren ska under flera års tid ha ordinerat, skrivit ut och överlämnat läkemedel direkt till en patient även när denne inte var inskriven på avdelningen som läkaren arbetade på. Läkemedlen ska läkaren ibland själv ha hämtat i sjukhusets läkemedelsrum.

Läkaren har också skrivit ut höga doser av starkt beroendeframkallande, narkotikaklassade läkemedel, periodvis mer än rekommenderad dos. Samtidigt ska denne ha varit medveten om att patienten tidigare missbrukat droger och att det därmed fanns en risk för förnyat missbruk.

Av IVO:s utredning framgår det att patienten i fråga har fortsatt att söka sin behandling hos samma läkare, även när denne börjat arbeta i Blekinge.

IVO menar att läkaren har missbrukat sin behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel och yrkar därför att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in behörigheten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.