Nyheter

Kungahuset: ”Därför valde Kungen ut Blekinge som hertigdöme”

Blekinge Artikeln publicerades
Informationschef Margareta Thorgren.
Foto: Pressbild
Informationschef Margareta Thorgren.

Enligt Margareta Thorgren, informationschef vid Svenska kungahuset, skedde utnämningen efter att kung Carl XVI Gustaf granskat Sverigekartan och de landskap som aldrig varit hertigdömen tidigare.

– Detta blir första gången som Blekinge blir ett hertigdöme och med det får en kunglig beskyddare.

Vad innebär utnämningen för Blekinge och för prinsessan Adrienne?

– Prinsessan Adrienne blir kunglig ambassadör för Blekinge, ett livslångt uppdrag som bland annat innebär att hon kommer att jobba med att lyfta frågor som rör Blekinge och vara extra påläst om landskapet.

Enligt Margareta Thorgren har kungen inte gjort några personligare uttalanden om varför valet föll på just Blekinge, men menar att både han och drottningen tycker om landskapet och bland annat har ett stort intresse för fisket.

När Adrienne kan börja representera länet återstår att se, men som en jämförelse kan sägas att prinsessan Leonore, hertiginna av Gotland, gjorde sitt första besök på ön som treåring.

Sten Nordin, Blekinges landshövding.
Foto: Mattias Mattisson
Sten Nordin, Blekinges landshövding.

För Blekinges del är det en historisk utnämning då det är första gången som landskapet blir hertigdöme sedan det nuvarande systemet invigdes på 1700-talet.

Landshövdingen Sten Nordin sa så här efter beskedet.

– Det är väldigt roligt att vårt vackra landskap Blekinge har fått sin första hertiginna. Jag önskar prinsessan och hela familjen varmt välkomna hit framöver.

– Länsstyrelsen flaggar idag i Karlskrona för Adrienne, Hertiginnan av Blekinge.