Nyheter

Londonflygplats stängd efter drönaraktivitet

Storbritannien Artikeln publicerades
Passagerare på Gatwicks flygplats invid London.
Foto: Tim Ireland /AP/TT
Passagerare på Gatwicks flygplats invid London.

Inga flygplan får landa eller lyfta på Gatwick i London.

Drönare har setts flera gånger över flygplatsen och tiotusentals passagerare har drabbats det senaste dygnet.

Det är högst osäkert när flygplatsen kan öppna igen. Sent på torsdagskvällen förklarade den operative flygplatschefen Chris Woodroofe att Gatwick kommer att förbli stängd resten av kvällen eftersom drönaraktivitet registrerats "den senaste timmen".

Första gången drönare registrerades vid flygplatsen var sent i onsdags kväll, då två stycken sågs. Trafiken stoppades då och med undantag för en kort stund på torsdag morgon har inga plan varit i luften sedan dess.

Prognos för när trafiken kan återupptas har skjutits fram flera gånger.

"Tyvärr är vi ännu inte i ett läge där vi kan säga när det kommer att vara säkert att öppna flygplatsen igen. Vi kommer att göra det så fort vi kan", sade flygplatsens vd Stewart Wingate i ett uttalande vid 19-tiden.

"Det här är ett i högsta grad riktat agerande som syftar till att stänga flygplatsen och skapa största möjliga störning inför julen."

Drönare dykte sedan upp med jämna mellanrum under torsdagen.

Polisen spanar efter personen eller personerna som sköter drönaren. Man tror inte att tilltaget är terrorrelaterat, men att det är någon som avsiktligt styr in drönare över flygplatsen.

– Varje gång vi tror att vi kommer nära den som har kontrollen försvinner drönarna. När vi försöker öppna flygfältet igen kommer drönarna tillbaka, säger Justin Burtenshaw vid Sussexpolisen, enligt Reuters.

– Den som har kontroll över drönaren kan ju vara i princip var som helst, så det är förstås jättesvårt för dem att hitta personen, säger Per Fröberg vid Luftfartsverket till TT.

Gatwick meddelade tidigt att drönarna inte kunde skjutas ned, på grund av risken för förlupna kulor. Bilder från flygplatsen visar dock hur krypskyttar från polisen är på plats.

Över 100 000 passagerare på 760 plan skulle ha flugit till eller från flygplatsen under torsdagen, rapporterar BBC. Tiotusentals är redan drabbade och trafiken riskerar att påverkas i flera dagar framöver.

"Var vänliga och bege er inte till flygplatsen för er resa utan att ha kollat med era flygbolag först", skriver Gatwickflygplatsens konto på Twitter.

Samtidigt meddelar den brittiska luftfartsmyndigheten att flygbolagen inte kommer att vara återbetalningsskyldiga, då man anser att "extraordinära omständigheter" råder. Plan som skulle landa på Gatwick har fått flyga till andra brittiska flygplatser, som har fått tillåtelse att hålla nattöppet för att plan ska kunna landa.

Den brittiska armén har kallats in för att bistå i situationen.

Även i Sverige har trafiken påverkats. Ett tiotal flyg som skulle ha landat eller lyft från flygplatserna Arlanda, Landvetter och Åre-Östersund har ställts in.

– Så länge situation på Gatwick består så kommer det ju att få konsekvenser för oss också, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

– Vi har några avgångar senare i kväll som eventuellt blir inställda. Man får hålla sig uppdaterad på hemsidan om man ska flyga.

Storbritanniens premiärminister Theresa May beklagar situationen som tusentals julresenärer befinner sig i.

– Jag känner för alla de passagerare vars reseplaner har störts av drönaraktiviteten och åtgärderna som behövde vidtas med anledning av den. Vid den här tiden på året är det särskilt svårt för folk, säger hon, skriver The Guardian.

Enligt brittisk lag är det förbjudet att flyga inom en kilometer från en flygplats. Det kan straffas med fängelse i upp till fem år.

Gatwick är den åttonde mest trafikerade flygplatsen i Europa och den näst största i Storbritannien, efter Heathrow. Trafikstoppet är det mest långvariga som drabbat Gatwick sedan ett askmoln från ett vulkanutbrott passerade år 2010.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.