Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Medan du sov: Här är nattens händelser

En person skottskadad i Stockholm och Ikea har gjort bort sig i Nya Zeeland. Här är natten händelser, lokalt och i omvärlden.
Publicerad 9 februari 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Det har enligt polisen varit en väldigt lugn natt i Blekinge, utan några större polisiära händelser.

Annons

Sverige

En ung man har förts till sjukhus efter att ha blivit skjuten i benet i stadsdelen Hagalund i Solna norr om Stockholm, uppger polisen.

– Det är oklart skadeläge för den här skadade mannen. Vi är på plats dels på sjukhuset, men också på platsen för att försöka att få en uppfattning om vad som hänt, säger polisens presstalesperson Anna Westberg, och tillägger att omständigheterna inledningsvis är röriga.

Polisen fick ett larm om en misstänkt skadegörelse där en grupp ungdomar skulle ha slagit sönder rutor. Vid midnatt kom larm om skottlossning och när polisen kom till platsen fann de den skjutne mannen. Bakgrunden verkar vara någon typ av bråk med ett antal personer inblandade, uppger polisen.

– Tre personer ska ha setts springa från platsen, men vi har inte gripit någon, säger Westberg.

Polisen arbetar med teknisk undersökning och förhör vid platsen under natten mot lördagen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill ha nya tekniska lösningar för att kontrollera Sveriges gränsövergångar.

Bland annat vill han att Sverige kikar på Nederländerna, som bland annat använder avancerade kamerasystem för att övervaka trafiken vid landets gränser.

– Det handlar dels om ansiktsigenkänning, men också om att titta på vilka bilar som rör sig fram och tillbaka över gränsen, säger han till Sydsvenskan.

Nederländerna införde 2012 systemet migoboras, som samlar information om trafikflödena dygnet runt. Genom att ta en bild på alla fordon som passerar kan datan dels användas för att se när stickprovskontroller ger mest resultat, dels kan typen av fordon som passerar analyseras.

Annons

Om det till exempel framkommit att svarta stadsjeepar från ett visst land ofta används för människosmuggling eller gränsöverskridande brottslighet, kan migoboras rikta in sig den typen av fordon, vilket kan leda till att färre fordon behöver kontrolleras i onödan.

Damberg lyfter också fram ett ökat samarbete mellan polisen, tullen och kustbevakningen.

– Med små ändringar kan vi göra det lättare för polisen att göra sitt arbete. Att ge passkontrollanter ökade befogenheter för att underlätta jobbet för utbildade poliser är definitivt en fråga jag ska titta vidare på, säger han till tidningen.

Världen

Ikea har uppmärksammats i Nya Zeeland, men kanske inte på det sätt den svenska möbeljätten hade velat.

När en version av tavlan Björksta började säljas upptäckte skarpögda kunder att hela önationen var borta. När så en användare på forumet Reddit publicerade en bild på kartan tog det fart och privatpersoner över hela världen skämtade på Ikeas – och Nya Zeelands – bekostnad.

Ikea ber om ursäkt för misstaget och skriver i ett mejl till BBC att "Ikea är ansvarigt för att säkerställa korrekta motiv på alla våra produkter. Rutinerna har brustit när det gäller världskartan Björksta. Vi beklagar vårt misstag och ber om ursäkt. Vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder och produkten håller på att fasas ut ur våra varuhus".

Tajmingen för tabben är inte den bästa för företaget, som i december i fjol presenterade planer för sin första butik i Nya Zeeland.

Minst 13 personer har dödats vid en konfrontation mellan militärpolis och kriminella i Rio de Janeiro i Braslien. Ytterligare minst tio personer fördes till sjukhus.

Enligt polisen blev de kallade till kåkstaden Fallet, där kraftig skottlossning mellan två rivaliserande gäng pågick. Flera handelvapen och sex granater beslagtogs.

Annons

Osäkerheten har ökat i Rio sedan OS 2016. I fjol registrerades 63 800 mord i staden.

USA och Nordkorea har kommit överens om var i Vietnam ländernas ledare Donald Trump och Kim Jong-Un ska träffas 27 till 28 februari.

Valet har fallit på huvudstaden Hanoi, skriver Trump på Twitter , där han även lovordade Kim:

"Nordkorea, under Kim Jong-Uns ledarskap, kommer att bli en stor ekonomisk motor. Han kommer att överraska många men inte mig, för jag har lärt känna honom och förstår helt hur begåvad han är", skriver presidenten.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons