Nyheter

Mera tipsar – om sköna utflykter, filmer och grymma böcker

Nyheter Artikeln publicerades

Svårt att komma på vad du ska göra i sommar?

Vi ger dig tipsen på bästa utflyktsmålen i Blekinge. Vill du i stället bara hänga har vi bästa tipsen när det gäller film eller en grym bok till hängmattan.

Pernilla Berghé, personalredaktör - Naturreservat

Pernilla Berghé.
Pernilla Berghé.

Eriksbergs östra stränder

På utsidan av viltreservatets staket finns det två naturreservat. På östra sidan finns en grillplats längst ut på udden som kan göra detta till en trevlig heldagsutflykt. Du får ett bra träningspass på köpet. Och otroligt vackra vyer, man blir helt hänförd.

Sänneshult

Ligger i norra delen av Ronneby kommun, mellan två vackra insjöar. Naturreservatet sträcker sig mellan Listersjön och Sänneshult. Det är lätt att ta sig fram. Fina grillplatser, vacker bokskog. Varje årstid har sin tjusning.

Långasjönäs

I Långasjönäs i norra Karlshamns kommun är det verkligen full rulle. Det finns massor av olika slingor och mycket folk. Man kan till och med bada och basta vissa tider om man har lust. Ett tag gick jag lite vilse kändes det som, men plötsligt dök det upp en uppmärkt slinga att slå in på. Förr eller senare kommer man alltid fram.

Towe Olsson, reporter - Filmer och böcker

Towe Olsson.
Foto: LENA EHRING
Towe Olsson.

Zac Efron som massmördare

Vi är vana att se honom som den charmige killen som aldrig skulle göra en fluga förnär. I ”Extremely Wicked, Shocking Evil and Vile” på Netflix är rollerna omvända. Efron gör rollen som Ted Bundy, en av USA:s värsta seriemördare. Se den!

Dags att sova med tänd lampa

En ung tjej lägger sig på en spårvagnsräls i Bromma och inväntar spårvagnen. I en annan del av Sverige hamnar en man i en djup grav i skogen. Författaren Sofie Sarenbrant är tillbaka med en ny kriminaldeckare, ”Skamvrån”. Varning: Läskigt bra.

Bladvändare för lata dagar i hängmattan

I Helen Hoangs bok ”Kyssfaktorn” möter vi singeln Stella som får höra det eviga tjatet om att det är dags att hon träffar någon. Lösningen? Hon bokar en manlig eskort. Som hon faller för. Rejält. Humor och romantik när det är som bäst.

Stina Pettersson, Mera-redaktör - Gårdsbutiksrundor

Stina Pettersson.
Foto: Maths Olsson
Stina Pettersson.

Äggaboden

På sommaren är det härligt att ge sig ut och upptäcka vad Blekinge har att erbjuda, inte minst i matväg. Befinner du dig i Ronneby kommun ska du inte missa Äggaboden som i sin gårdsbutik säljer råvaror från Blekinges odlare och producenter. I sin restaurang serverar de lokal mat i en genuin lantlig miljö med både höns och grisar på gården.

Kustvägen sydost

Vill du i stället upptäcka vad Karlskrona kommuns gårdsbutiker har att erbjuda rekommenderar jag en tur på Kustvägen som går från Bröms i norr till Torhamn i söder. Längs den hittar du flera prisade mathantverkare. Där kan du både cykla och köra bil genom den vackra omväxlande naturen och samtidigt njuta av lokala produkter.

Västra Blekinge

Än har jag inte hunnit åka runt och uppleva vad västra Blekinge har att erbjuda. Men jag ser fram emot ett besök på Röshults vedugnsbageri i Kyrkhult som bakar och lagar mat i en av Sveriges största vedugnar. I väst lockas jag även av gårdsbutiken på Staxgård i Sölvesborg med sina lammcharkuterier.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.