Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljonbidrag till Blekinge för marint skydd

Skyddet av marina områden ska öka. Därför tilldelas länsstyrelsen i Blekinge 1,2 miljoner kronor.
BLEKINGE • Publicerad 23 februari 2018
Bland annat gäddornas lek- och uppväxtområden ska skyddas bättre.
Bland annat gäddornas lek- och uppväxtområden ska skyddas bättre.Foto: Mattias Mattisson

Som en del i regeringens treåriga satsning ”Rent hav” delar Havs- och vattenmyndigheten ut totalt 16 miljoner kronor till 14 kustlänsstyrelser som arbetar med marint områdesskydd.

En av dem är länsstyrelsen i Blekinge som efter Kalmar får näst högst summa: 1 249 144 kronor.

Annons

Bidraget delas ut efter samråd med länsstyrelserna och är kopplade till en handlingsplan för marint områdesskydd som Havs- och vattenmyndigheten publicerade under sommaren 2016. I planen konstaterades att arbetet med marint områdesskydd är prioriterat hos länsstyrelser, men att det krävs ytterligare insatser och tydliga åtgärder.

Miljonbidraget ska användas till att ge länsstyrelserna bättre kunskap om vilka marina miljöer som behöver skyddas. Det kan handla om värdefulla miljöer som ålgräsängar, blåstångsbälten och kransalgsängar som är viktiga lek- och uppväxtområden för till exempel torsk, sik och gädda.

Målet med satsningen är också att se till att arter kan få ett skydd under olika livsstadier.

Den större delen av bidraget går till administrativt stöd, bland annat till personal och utbildningar. Resten av pengarna ska gå till att utveckla en anpassningsbar och ekosystembaserad förvaltning för marina skyddade områden.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons