Nyheter

Myndighetsmiljonregn över Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Henrik Holmberg / TT

Nu är det klart hur mycket pengar länet får för kulturmiljövården. Men konserveringen av Gribshundsfynden tas ur en särskild pott.

Riksantikvarieämbetet har fördelat anslagen för 2019 för bidrag till kulturmiljövård. Totalt ska 249 miljoner kronor pytsas ut till länsstyrelserna, som sedan fördelar medlen vidare. Summan är 13 miljoner kronor högre än förra året.

För Blekinges del handlar det om 8 123 500 kronor. Det är en minskning med 350 000 kronor jämfört med 2018. Dock ska föremål från Gribshunden konserveras under året. Den kostnaden belastar inte Blekinges medel, utan tas ur den centralt avsatta potten för konservering som ligger på två miljoner kronor.

– Det är glädjande att vi för andra året i rad fått möjlighet att ge en ekonomisk förstärkning till kulturmiljövården i landet. Behoven är stora och efterfrågan på medel är mycket hög, inte minst i lands- och glesbygd. Målet är att bättre kunna bevara en mångfald av kulturmiljöer i hela landet. Samtidigt ser vi att bidraget även har positiva effekter för regional utveckling, sysselsättning och tillväxt, säger riksantikvarie Lars Amréus i ett pressmeddelande.

Fakta

Anslag för kulturmiljövård

Riksantikvarieämbetet har till uppgift att varje år fördela anslaget för kulturmiljövård till länsstyrelserna. Det är riksdagen som beslutar storleken på anslaget. Kulturmiljövårdsanslaget används främst till vård av och information om kulturhistoriskt värdefulla byggnader, landskap och fornlämningar. Av anslaget fördelas senare i år åtta miljoner till kulturarvsarbete.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.