Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya facklarm om kris inom socialtjänsten

– Hade var fjärde bilist plötsligt börjat köra på vänster sida hade det förstås blivit ett ramaskri – men att var fjärde socialsekreterare nu anser att de alltmer sällan når upp till socialtjänstlagens intentioner får tyst passera...
Blekinge • Publicerad 16 mars 2018
Alexander Ramsing, socialsekreterare och ledamot i förbundsstyrelsen, tillsammans med regionordföranden Mikael Wickström från Karlskrona, och Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers.
Alexander Ramsing, socialsekreterare och ledamot i förbundsstyrelsen, tillsammans med regionordföranden Mikael Wickström från Karlskrona, och Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers.Foto: Maths Olsson

Trots tidiga larm om snabbt försämrade arbetsvillkor för landets socialsekreterare, och som följd av det också skenande kostnader för stafettsocionomer, likt dem landstingen brottas med för stafettläkare, ser situationen fortsatt dyster ut för socialsekreterarna också i Blekinge.

– Och vi undrar förstås varför ingenting händer. Det har skett vissa förbättringar i Karlskrona på senare år, men det uppenbarligen på bekostnad av försämringar i länets övriga kommuner, och framför allt då på den förebyggande verksamheten, säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers till Sydöstran.

Annons

– Det är mer än hög tid att socialsekreterarnas status höjs efter insats och förtjänst, med högre lön och bättre utvecklings- och karriärmöjligheter, menar hon.

–På stafettsocionomer och konsulter kan man inte bygga någon verksamhet.

Heike Erkers, som just nu besöker Blekinge tillsammans med förbundsstyrelsens Alexander Ramsing, hänvisar till en purfärsk undersökning som Novus gjort på förbundets uppdrag. En undersökning som visar på en fortsatt ökad arbetsbelastning, på saknat chefsstöd, otillräcklighet, stress och sömnsvårigheter – och på ofta återkommande tankar på att lämna jobbet.

Sju av tio tillfrågade uppger att de inte hinner med sina arbetsuppgifter längre. Sju av tio att de allvarligt övervägt att sluta. Och trots att det finns gott om socionomer i Sverige har kommunerna det svårt att rekrytera nya socialsekreterare för dem som slutar, eller för sällsynta satsningar på ökade bemanningar.

Många äldre stannar kvar, av lojalitet, medan de yngre hellre går till bemanningsföretag. Det tjänar de på, och bolagsägarna. På kommunernas bekostnad.

– Klart att man många gånger frågat sig varför kommunerna inte satsar alla dessa stafettsocionomkostnader på att i stället behålla den personal de har, och ge nya bättre villkor, såväl vad gäller lön som utveckling, säger Alexander Ramsing.

Ett exempel på det senare är de specialisttjänster som numera finns i Karlskrona. Och seniorsocionomer, som stöttar inte bara yngre medarbetare, utan också sina chefer.

Som av någon anledning, f ö, ofta har betydligt lägre löner än motsvarande chefer i andra kommunala förvaltningar.

– Vi är allvarligt oroade över att trenden inte bryts, att så många kommuner inte på något sätt försöker höja sin attraktion som arbetsgivare, visa lite verkstadstakter. Det är riktigt, riktigt allvarligt, säger Heike Erkers – som listar förbundets fem-i-toppkrav med Högre lön, Kompetensutveckling, Mindre arbetsbelastning, Fler tjänster och Ökat administrativt stöd.

I Blekinge finns omkring 500 socialarbetare.

Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons