Nyheter

Ovanligt blixtfyllt år i Sverige

Väder (TT) Artikeln publicerades
Blixten slog ner i den ena pylonen på Öresundsbron den 15 juni i år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Blixten slog ner i den ena pylonen på Öresundsbron den 15 juni i år. Arkivbild.

Sverige har hittills i år fått smaka på ovanligt mycket blixt och dunder. Enligt statistik från SMHI, som TV4 Nyheterna tagit del av, har det fram till i september i år registrerats mer än 210 000 blixturladdningar. Det kan jämföras med 2018 då 177 196 blixtar registrerades eller 2017 då antalet blixturladdningar var 34 931 stycken.

-Den här sommaren har vi haft mycket varm, fuktig luft in över landet och det är en viktig förutsättning för åskan, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI, till TV4.

Under sommaren är det framför allt södra delen av Sverige som varit mest drabbat vilket, enligt Erik Engström, beror på att det är vanligare med varm luft i söder vilket ökar sannolikheten för åska.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.