Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Patient fick blodförgiftning – personalen lyssnade inte

Patienten klagade på smärta och obehag, men personalen gjorde inget utan sa att allt var bra. Sedan visade det sig att patienten fått blodförgiftning.
BLEKINGE • Publicerad 29 januari 2018
Foto: Franz Feldmanis

Inspektionen för Vård och omsorg (IVO) kritiserar vårdgivaren, som var infektionskliniken vid Blekingesjukhuset, för att man inte uppfyllt kraven för en god och säker vård.

Det var i somras som en kvinna i 70-årsåldern låg inlagd på kliniken för behandling av en invärtes inflammation. Hon fick antibiotika via en perifer venkateter, men efter ett par dagar klagade hon på att det gjorde ont där katetern satt.

Annons

Men personalen sade att det såg fint ut, berättar patienten i sin anmälan, och gjorde inget åt det.

Ytterligare någon dag senare konstaterades att patienten fått blodproppsbildning, infektion i armen och blodförgiftning.

IVO kritiserar vårdgivaren i sin bedömning att patientens behov av trygghet och säkerhet inte tillgodosetts. Patienten ska dessutom fått behandling som avsågs för en annan patient.

IVO skriver: Av klagomål och journal framkommer att patienten vid ett tillfälle fick vätskedrivande läkemedel intravenöst som var avsett för en annan patient. Händelsen är inte kommenterad av vårdgivaren i yttrandet, men IVO finner att patienten därmed utsattes för risk för skada.

Lottie HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons