Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänks ha försökt könsstympa sina döttrar - fortsatt häktad

Den man i 40-årsåldern som står åtalad för att ha planerat att könsstympa sina döttrar ska stanna kvar i häkte tills domen faller. Det beslutade tingsrätten på tisdagen.
Blekinge • Publicerad 2 januari 2018 • Uppdaterad 9 januari 2018
Foto: Mattias Mattisson

Mannen som är boende i östra Blekinge misstänks ha planerat att könsstympa sina döttrar - båda under 13 år. Han åtalas för stämpling till brott mot lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor samt för olaga hot.

Vid tisdagens rättegång i Blekinge tingsrätt yrkade åklagare Lena-Marie Bergström på att han ska dömas till sex månaders fängelse.

Annons

Åklagarsidan krävde att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar, men rådman Håkan Hallstedt slog fast att det inte finns lagrum för sekretess så länge flickorna inte nämns vid namn.

Det blev ett mycket gripande familjedrama som rullades upp inför rätten. Mamman berättade att hon flydde från hemlandet i Västafrika med sina två döttrar 2012 – just för att komma undan hotet att de skulle könsstympas. Hennes ena syster dog i sviterna av könsstympning.

Hon och barnen fick uppehållstillstånd i Sverige och kunde börja ett nytt liv. Men efter två år kom hennes man hit.

– Jag hade inte väntat mig det. Det var Migrationsverket som hörde av sig och frågade om jag kände honom. Jag svarade ja. Jag frågade min man hur han visste att vi var här. Han hade fått veta det via en vän.

Maken lovade henne att inte komma med några nya krav om att flickorna skulle könsstympas. Hon tog tillbaka honom, vilket gjorde döttrarna mycket glada.

Allt var frid och fröjd i två års tid – ända tills Migrationsverket nekade mannen uppehållstillstånd i november 2017. Samtidigt revs mammans och barnens uppehållstillstånd upp. På grund av återföreningen med mannen ansågs de inte längre ha skyddsskäl.

Nu ändrades 41-åringens beteende. Han pratade mycket i telefon, men slutade alltid prata när hustrun var nära.

– Jag blev misstänksam. Jag kände på mig att han hade något på gång. Så jag tittade i datorn och hittade en konversation på Facebook om han planerade att ta med sig flickorna till hemlandet, berättade mamman.

Det var den 8 december 2017. När hon konfronterade mannen blev han vansinnig och slog sönder saker i lägenheten.

– Över min döda kropp att du tar med dem. ”Då får det bli så”, svarade han, berättade mamman.

Annons

Hon ringde polisen – sedan dess är mannen frihetsberövad.

Den åtalade mannen förnekar brott. Samtidigt berättar han i stort sett samma historia som sin hustru. Och båda pekar ut hans pappa som orsaken till allt. Han är förmögen, inflytelserik och beskrivs som mer eller mindre galen. Kvinnan misstänker bland annat att han ligger bakom kidnappning och mord på en annan av hennes systrar.

Han har hela tiden varit emot äktenskapet eftersom hans familj är muslimsk medan kvinnan är kristen. Och pappan har satt ett pris på sonens huvud om han inte låter könsstympa döttrarna.

– Jag kan inte vistas i hemlandet utan att någon i familjen hittar mig. Jag kan gömma mig en tid men jag tillhör en stor och välkänd familj. Antingen blir jag bränd levande eller blir jag hängd. Det kallas djungelrättvisa. Ingen polis i världen kan stoppa det, förklarade mannen.

På frågan om hans egen inställning till könsstympning svarade han:

– När jag bodde i Afrika tänkte jag att det är normalt. Folk gör så. Här i Sverige är det inte så. Och då är det ingen stor sak för mig. Jag har inte tagit upp frågan en enda gång. Men så kom beskedet om utvisning. Jag blev helt knäckt. Jag åt inte på tre dagar. Jag vet ju vad som kommer att hända om jag inte följer familjens beslut. Jag har funderat på att flytta till något annat land, men jag har inga pengar.

Åklagaren undrade om han inte är orolig för sina flickors liv.

– Jag förstår inte din fråga. Folk kör bil. Det händer att folk dör. Men folk fortsätter att köra bil ändå.

Efter tre timmars rättegång och en kortare överläggning beslutade rätten att mannen ska vara fortsatt frihetsberövad, dock utan restriktioner. En signal som pekar i riktning mot att 41-åringen inte kommer att frias när domen faller om en vecka.

Hans advokat Tommy Nilsson vill inte kommentera beslutet om att hans klient ska stanna kvar i häktet.

Annons

– Jag uttalar mig först när domen kommer, säger han.

Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons