Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polisutredningarna om våldtäkt lades ner

Både Frida och mannens arbetsgivare gjorde polisanmälningar om våldtäkt. Men utredningen lades ner då det inte gick att bevisa något brott.
Blekinge • Publicerad 19 oktober 2019 • Uppdaterad 27 oktober 2021
Både Frida och mannens arbetsgivare gjorde polisanmälningar, men de ledde aldrig till något åtal.
Både Frida och mannens arbetsgivare gjorde polisanmälningar, men de ledde aldrig till något åtal.Foto: Mattias Mattisson

Cirka tre år efter att Frida senast träffade mannen som hon säger våldtog henne under en stor del av hennes tonårstid bröt hon ihop i samband med att en nära anhörig gick bort. Det var först då som hon berättade vad hon hade varit med om och det var också då hon i samråd med sina anhöriga gjorde en polisanmälan.

När man läser förhören med Frida förstår man att hon inte alls mådde bra vid tidpunkten. Då hon inte alls hade hunnit bearbetat sina upplevelser eller fått någon vård eller behandling hade hon svårt att minnas saker och hon framstår som ganska förvirrad. Frida känner att rättsväsendet inte gjorde tillräckligt mycket för att hjälpa henne.

Annons

– Jag tycker att någon kunde ha hjälpt mig och berättat vad som var relevant för polisen att veta. Om jag hade haft en annan advokat är jag övertygad om att det här hade slutat annorlunda, säger hon.

Det gjordes också en ny anmälan och nya förhör några månader senare, men det ledde aldrig till något åtal. Efter att Frida berättat för mannens arbetsgivare, BTH, gjordes även en anmälan från skolan men då inleddes aldrig någon utredning.

Helene Svedberg är förundersökningsledare och har hand om relationsärenden, sexualbrott och brott mot barn. Det var hon som blev utredande polisinspektör i fallet med Frida.

Hon vill inte kommentera det enskilda fallet, men säger att det är upp till åklagaren att besluta hur utredningen ska bedrivas och om bevisen räcker för att kunna väcka åtal. Om de inte gör det läggs utredningen ner, precis som i Fridas fall.

Frida har fått kontakt med en advokatbyrå i Stockholm som är specialiserad på sexualbrott och hon hoppas att de nu ska kunna hjälpa henne att gå vidare.

Finns det möjlighet för Frida att göra en ny anmälan eller kan man återuppta förundersökningen?

– Om man ska återuppta en förundersökning så måste det ha tillkommit nya bevis som kan föra ärendet framåt. Det måste finnas något som gör att man kommer närmare ett åtal, säger Helene Svedberg.

Frida och mannen hade kontakt via olika internetforum. Är det möjligt för polisen att begära ut chathistorik?

– Det är svårt. I dag måste man enligt lagen bara spara ip-adresser i 20 dagar. Och skulle man få ut ett ip-nummer som leder till en dator till exempel, så kan det ju ändå finnas flera personer som har tillgång till den. Det är svårt att bevisa vem som använde datorn vid en speciell tidpunkt.

Så om det har gått flera år blir det svårt?

Annons

– Det är helt ogörligt för oss i många fall. Ibland kan det faktiskt vara lättare för målsägaren själv att begära ut historik än vad det är för en myndighet.

Om det inte finns någon stödbevisning står ord mot ord och det är då mycket svårt att fälla någon. Det är hellre fria än fälla som gäller.

– Det handlar om juridik och vad som går att bevisa, inte om trovärdighet, säger Helene Svedberg.

Fotnot: Frida är ett fingerat namn.

Nästa del: Vården erbjöd piller och promenader

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons