Nyheter

Priserna på bostadsrätter och villor sjunker i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De senaste tre månaderna har priserna på både bostadsrätter och villor sjunkit i Blekinge.

Bostadspriserna i hela landet sjunker. Priserna på bostadsrätter i Sverige har sjunkit med sex procent och villapriserna har sjunkit med tre procent de senaste tre månaderna. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

I Blekinge har priserna på bostadsrätter sjunkit med hela 20,4 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna inte har sjunkit lika mycket. Närmare bestämt minus 1,6 procent.

– Den allmänna trenden pekar fortsatt nedåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik till TT

Men frågan är om inte nedgången är större än vad den ser ut. Säsongsmässigt brukar nästan alltid priserna stiga från en svag decembermånad när färre affärer görs. Per-Arne Sandegren bekräftar den bilden.

– Men jag skulle inte våga dra den slutsatsen eftersom marknaden är ovanligt osäker nu, säger Sandegren.

Jämfört med höstens ganska kraftiga prisfall ser takten i nedgången ut att avta. Det faktum att antalet bostadsaffärer i januari var något högre än vid samma tidpunkt förra året talar också för att säljare och köpare nu har börjat hitta varandra igen, om än på en lägre nivå.

Prisfallet har under hösten och förvintern varit störst i Stockholmsområdet.

– Bostadsrätter i Stockholm inledde nedgången. Sedan har Göteborg och Malmö med en viss eftersläpning kommit efter, säger Sandegren.

Hur ser prisutvecklingen ut där DU bor? Sök på din stad här!