Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordstort intresse i Blekinge för Teknikåttan

Rekordmånga åttondeklasser i Blekinge deltar i årets Teknikåttan – nämligen alla.
BLEKINGE • Publicerad 4 februari 2019
Bilden är tagen från ett robotrace som arrangerades på BTH förra året.
Bilden är tagen från ett robotrace som arrangerades på BTH förra året.Foto: Mattias Mattisson

Det skriver Blekinge Tekniska Högskola (BTH) i ett pressmeddelande.

För första gången är högskolan med i den nationella tävlingen vars syfte är att stimulera elevers intresse för teknik och i år deltar samtliga åttondeklasser i länet, vilket är rekord.

Annons

– Normalt brukar drygt 25 procent av eleverna i klass åtta delta i tävlingen, men nu är alla skolorna i Blekinge län och Emmaboda kommun med vilket är väldigt roligt. Det har varit ett fantastiskt gensvar hos skolorna i regionen, ett intresse vi inte vågat drömma om. Lärarna är mycket engagerade och de peppar sina elever, säger BTH:s Mikael Åsman som är regional projektledare för Teknikåttan.

Totalt handlar det om 1 889 stycken åttondeklassare från 80 klasser i länet samt Emmaboda kommun som denna vecka ska svara på 15 svåra teknikfrågor för att kvalificera sin egen klass till distriktsfinalen som genomförs på BTH den 11 april. Då tävlar de åtta bästa klasserna om ära och prispengar till klasskassan. Den vinnande klassen går dessutom vidare till riksfinalen i Lund i maj.

– För de elever som kommer till distriktsfinalen på BTH i april för att tävla väntar inte enbart svårare frågor. De ska även ha med sig en egenbyggd robot som de ska tävla med. Det kommer att bli en spännande heldagsfinal med liv och aktiviteter, säger Mikael Åsman.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons