Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Så många åkte dit för att ha trotsat eldningsförbudet

Under sommarens torka infördes ett skärpt eldningsförbud i stora delar av Sverige – bland annat i Blekinge.
Trots att det var förbjudet att grilla och elda även på egen tomt var det flera som gjorde just det.
Blekinge • Publicerad 17 september 2018
Foto: Henrik Holmberg / TT

Totalt registrerades 63 misstänkta brott mot eldningsförbudet i hela Sverige i somras. 18 av dem ledde till åtal och 19 till strafförelägganden, det visar en sammanställning som nyhetsbyrån SIren har gjort.

Över hälften av fallen anmäldes i region Syd där Skåne, Blekinge, Kalmar Kronobergs län ingår. I Blekinge anmäldes fem brott mot eldningsförbudet. Ett av dem ledde till åtal medan fyra av dem ledde till strafföreläggande där det inte blev någon rättegång utan personerna erkände brottet och fick betala dagsböter. Hur mycket dagsböter de fick betala baseras på hur mycket de tjänar.

Annons

– Många tänkte inte riktigt utanför boxen. Man trodde att förbudet inte gällde i just den egna trädgården, eller att det inte var någon fara om man bodde långt bort ifrån skogen. Men det var också många grannar och förbipasserande som tog ansvar och ringde in till oss, säger Ewa-Gun Westford till Nyhetsbyrån Siren.

Det var även många som hörde av sig till polisen och undrade vad det var som gällde.

– Gemene men hade nog dålig kunskap om hur stora riskerna var, till exempel om hur länge det kunde pyra och brinna djupare ner i marken, säger Ewa-Gun Westford.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons