Nyheter

Så manipuleras du på nätet

BLEKINGE Artikeln publicerades
Fredrik Erlandsson och Anton Borg på BTH satte fokus på faktakoll på källkritikens dag.
Foto: Andreas Blomlöf
Fredrik Erlandsson och Anton Borg på BTH satte fokus på faktakoll på källkritikens dag.

På vilka sätt blir du manipulerad på nätet? Det gav BTH-forskarna Anton Borg och Fredrik Erlandsson svar på under tisdagen.

Då hölls en öppen föreläsning på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona med anledning av källkritikens dag och allt från ”filterbubbla” till ”fake news” diskuterades.

I takt med den pågående digitaliseringen har det blivit både lättare och billigare att få till en snabb och stor spridning av information. Med detta finns det också en fara för att man som medborgare blir manipulerad. Så kallade trollfabriker har som syfte att skapa ett polariserat debattklimat och på Twitter finns det en större spridning av falska nyheter än sanna.

– Vad vi måste göra är att ställa oss frågan om informationen som finns tillgänglig är objektiv och sann, säger Anton Borg som är programansvarig för högskolans IT-säkerhetsprogram och forskar inom datavetenskap.

Anton Borg och Fredrik Erlandsson lyfte fram den senaste forskningen i ämnet och gav tips på hur man kan vara källkritisk.
Foto: Andreas Blomlöf
Anton Borg och Fredrik Erlandsson lyfte fram den senaste forskningen i ämnet och gav tips på hur man kan vara källkritisk.

Han höll i föreläsningen tillsammans med sin kollega Fredrik Erlandsson som forskar om hur människor kommunicerar på sociala medier.

De tog vidare upp termen filterbubbla, som uppstår när nätjättar skräddarsyr vad användaren får uppleva på nätet utefter av vad personen har sökt på tidigare.

– Problemet är att det då är lätt att bortse från saker som man inte är intresserad av och att personer får olika verklighetsuppfattningar och inte är överens om fakta, säger Anton Borg.

Men på frågan om filterbubblor är ett bekymmer på riktigt svarar han nej.

– Majoriteten av befolkningen lever inte i filterbubblor. Problemet är snarare att vi själva väljer vilken information vi tar till oss.

Gällande ”fake news” och ”alternativ fakta”, begrepp som fått ett uppsving genom den amerikanske presidenten Donald Trump, menar de att vi kan bli påverkade av det, men att det är oklart i vilken omfattning.

Föreläsningen avslutades med tips på hur man kan vara källkritisk, som att kontrollera vem som är källans författare, i vilket syfte som källan har skapats, om den fortfarande är aktuell och om det går att hitta andra trovärdiga källor.

– Se, läs, sök och tänk innan du delar något på sociala medier, uppmanar Fredrik Erlandsson.