Nyheter

Samtal om höjd skatt: ”Inga kommentarer”

Blekinge Artikeln publicerades
Erik Lindborg (KD) , Alexander Wendt (M), Nils Ingmar Thorell (L) och Lars Karlsson (C) när den nya alliansen presenterades förra veckan.
Foto: Mattias Mattisson
Erik Lindborg (KD) , Alexander Wendt (M), Nils Ingmar Thorell (L) och Lars Karlsson (C) när den nya alliansen presenterades förra veckan.

Alliansen tog nyligen över landstinget i nya Region Blekinge – efter 95 år av rött styre.

Nu funderar man på att höja skatten, oklart med hur mycket.

Det var P4 Blekinge som var först med att berätta att Alliansen nu funderar på att höja landstingsskatten – detta för att lappa de djupa ekonomiska såren inom landstinget i Blekinge.

"Det pågår samtal inom alliansen att höja skatten. Men några detaljer är inte klara", säger en källa till Sydöstran.

Ska ni höja skatten, Alexander Wendt?

– Jag har inga kommentarer alls. Budgeten och skattesatsen presenteras på måndag på en pressträff, säger Alexander Wendt (M), regionstyrelsens ordförande.

Landstinget dras med ett enormt underskott på cirka 100 miljoner kronor och man jobbar hårt med olika besparingsåtgärder. En skattehöjning skulle hjälpa till att förbättra ekonomin.

Enligt källor till P4 Blekinge skulle en skattehöjning på 10 öre ge 33 miljoner kronor in i landstingskassan.

I en enkät som Sydöstran gjorde innan valet var det inte uteslutet för allianspartierna att höja skatten.

”Skattehöjning är alltid absolut sista utvägen när alla andra åtgärder för balans i ekonomin är prövade och åtgärdade. Skattesänkning är i dagsläget uteslutet.”, sa Alexander Wendt.

”Vi vill inte se en skattehöjning. Centerpartiet ser det som en absolut sista utväg.”, sa Lars Karlsson (C).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.