Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Säpo: Misstänkt agent anhållen

En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.
Personen arbetar inom svensk högteknologisk industri, och misstänks ha värvats av en rysk underrättelseofficer, enligt Säpo.
Publicerad 27 februari 2019
En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Arkivbild.
En person har anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Personen greps under ett möte i centrala Stockholm under tisdagskvällen med stöd av polisen, skriver Säpo.

"Det handlar om en person som misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer som arbetat under diplomatisk täckmantel i Sverige" säger Daniel Stenling, enhetschef för kontraspionage vid Säpo, enligt pressmeddelandet.

Annons

Personen uppges jobba inom svensk högteknologisk industri och har hanterat uppgifter som kan vara intressanta för främmande makt. Brottsligheten misstänks ha pågått åtminstone sedan 2017.

Arbetet med ärendet har pågått under en längre tid. Säpo bedriver förundersökningen som leds av Mats Ljungqvist, åklagare vid Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål.

– Det jag kan bekräfta är att en person i går kväll greps för misstanke om olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Men det är en känslig utredning och jag kan inte säga mer än så, säger Mats Ljungqvist till TT.

Han kan inte heller ge några fler detaljer kring vem den anhållne personen är.

– Det är locket på helt enkelt, och det beror på att det är känsligt läge just nu, säger han.

Tidigare i veckan har Aftonbladet och Ekot rapporterat om att ett tiotal personer över hela landet är misstänkta för att ha bedrivit verksamhet som kan hota rikets säkerhet. Men enligt Ljungqvist finns inget samband mellan de två ärendena.

– Som jag ser det finns det inga kopplingar, utan det här är ett eget ärende som vi har följt under en tid.

Senast på fredag klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om personen kommer att begäras häktad eller inte.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons