SD-topp i Blekinge åtalas för hets mot folkgrupp

Karlskrona Artikeln publicerades
Christopher Larsson (SD).
Foto: Mattias Mattisson
Christopher Larsson (SD).

Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona Christopher Larsson åtalas för hets mot folkgrupp efter ett inlägg på Sverigedemokraterna Karlskronas Facebook-sida.

Inlägget handlar om att Larsson är kritisk till böneutrop från den nya minareten i Kungsmarken i Karlskrona.

Christopher Larsson har enligt åtalet pekat ut muslimer som klandervärda genom att utmåla dem som terrorister och kvinnoförtryckare i ett inlägg på Sverigedemokraternas Facebook-sida. I inlägget har han även skrivit att muslimers uppfattningar är medeltida.

Inlägget publicerades den 1 november i fjol och polisanmäldes några dagar senare av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar – något Sydöstran tidigare har berättat om.

– Det Christopher Larsson ägnar sig åt är inget annat än grov hatretorik. Helt ogenerat försöker han måla ut miljontals människor som potentiella terrorister.

– Det är en medveten strategi, för att hela tiden försöka flytta gränser för vad som är okej. Men det får aldrig bli okej. Jag fick en klump i magen när jag läste inlägget, sa Manhammar då.

Christopher Larsson erkänner i förhör att han har skrivit inlägget men förnekar hets mot folkgrupp. Han menar att inlägget ligger inom yttrandefriheten.

I förhör säger Christopher Larsson att han skrev inlägget för att han var ledsen för att folk inte kan slippa religiös påverkan. Enligt Larsson har flera människor kontaktat honom och gett sitt stöd för att det inte ska vara böneutrop i Karlskrona, en fråga som Larsson har drivit sedan 2009 innan minareten byggdes.

När Larsson får frågan om inlägget finns kvar på Facebook-sidan svarar han följande i polisförhöret:

– Det är kvar. Det känns konstigt att ta bort det, för jag står för det jag skrivit, säger han och tillägger att ingen har bett honom att ta bort inlägget.

* Sydöstran söker Christopher Larsson för en kommentar kring åtalet.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.