Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Just nu: Sjöstedt släpper fram Löfven som statsminister

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt släpper fram Stefan Löfven som statsminister – men med vissa ultimatum.
Stockholm • Publicerad 16 januari 2019
Riksdagens talman Andreas Norlén (M) hälsar på Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) inför deras möte i riksdagshuset.
Riksdagens talman Andreas Norlén (M) hälsar på Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) inför deras möte i riksdagshuset.Foto: Anders Wiklund/TT

Vänsterpartiet kommer att avstå den kommande statsministeromröstning på fredag, uppger partiledaren Jonas Sjöstedt under en presskonferens just nu.

Men man ställer ett ultimatum, Vänsterpartiet har nu ställt hårda politiska krav för att stå bakom Stefan Löfven.

Annons

– Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller inskränkningar i arbetsrätt kommer Vänsterpartiet rösta för ett misstroende mot Stefan Löfven, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed gå till omröstning på fredag, säger Stefan Löfven (S) efter mötet med riksdagens talman Andreas Norlén.

Vänsterpartiet kommer att avstå i statsministeromröstningen på fredag, vilket innebär att Löfven kommer att tillträda som statsminister på fredag.

– Jag har samtalat med Stefan Löfven. Vi har kommit överens om ett antal punkter, om andra inte, säger Sjöstedt.

– Klausulen om att V inte ska få inflytande är nu i praktiken tillintetgjord. Vi kommer att ha politiskt inflytande över mandatperioden.

Enligt Sjöstedt har Löfven lovat att försvara jämlikhetsreformer som genomfördes under förra mandatperioden.

Sjöstedt hävdar att klausulen i överenskommelsen mellan S, MP, C och L om att V ska utestängas från politiskt inflytande inte längre gäller.

– Den har redan pulveriserats, den är borta. Den finns inte kvar, säger han.

TT: Men den finns ju kvar på pappret?

– Det är också det enda stället där den finns kvar. Den kommer att vara kvar som en smärtsam påminnelse till Liberaler och Centerpartister om deras fiasko om att försöka utestänga oss från politiskt inflytande, säger Sjöstedt

Annons

TT: Tror du C och L håller med om det?

– Jag har gjort en uppgörelse med Stefan Löfven och kommit överens om hur vi ska samarbeta. Själva syftet var att utestänga oss från ett sådant samarbete. Det är historia nu. Det är passé, säger Sjöstedt. (TT)

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons