Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

LISTA: Sölvesborg får högt betyg av sina företagare

Sölvesborg toppar listan – och Karlshamn ligger i sist när företagarna själva ger sina betyg till sina fem kommuner i Blekinge.
Blekinge • Publicerad 21 maj 2019
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den årliga undersökningen från Svenskt Näringsliv när det gäller företagsklimatet har kommit.

Och det är företagarna i Sölvesborg som ger högst betyg till sin kommun, 3,8 i ett sammanfattande omdöme på ett på skalan 1 - 6.

Annons

Det kan handla om hur lätt det är att komma i kontakt med kommunen när det gäller, handläggningstider och vilka förutsättningar som ges för personer som driver företag.

Tvåa på listan är Olofström med sina 3,5 och Karlshamn får lägst betyg, 2,9.

Här är hela listan:

1. Sölvesborg, 3,8 (+0,2 jämfört med året innan)

2. Olofström, 3,5 (-0,2)

3. Ronneby, 3,4 (-0,1)

4. Karlskrona, 3,1 (-0,1)

5. Karlshamn, 2,9 (+0,1)

Fotnot: Skalan är från 1-6 (1=Dåligt, 2=Inte helt godtagbart, 3=Godtagbart, 4=Bra, 5=Mycket bra, 6=Utmärkt.

Trots att jumbon Karlshamn förbättrade sig i nästan samtliga svar så var kommunen den enda som hamnade under betyget 3 som är ”Godtagbart”.

Annons

– Fler och fler kommuner inser att de spelar en viktig roll för att ge företagarna goda villkor. En bra dialog med företagarna i kommunen är nyckeln till att skapa bättre förutsättningar, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv Blekinge, i ett pressmeddelande.

En nyhet i årets undersökning är att man frågat företagarna hur nöjda man är med sin kommuns myndighetsutövning. Där får samtliga kommuner högt betyg, att det är lätt att få kontakt med tjänstemännen – men, däremot är man kritiska mot alltför långa handläggningstider och otydliga beräkningar när det gäller olika avgifter.

– Kommunerna behöver ha ett större kundfokus. Det måste vara tydligt hur olika avgifter beräknas så att företagen vet vad det är som de får betala för. Många kommuner tar ut årliga avgifter för tillsyn och kontroller, oavsett om de genomförs eller inte. Det borde man sluta med, säger Carina Centrén.

Totalt 544 företagare i Blekinge svarade på webbenkäterna som genomfördes mellan januari-mars i år.

En tydlig trend när det gäller företagsklimatet är att företag med 25 eller fler anställda i genomsnitt ger höga betyg. Och att små företag med 1-5 anställda ger låga betyg.

Inom branscherna vård- och omsorg, bygg och jordbruk upplever man också ett sämre företagsklimat.

– Regelkrånglet slår olika mot olika företag, men extra hårt slår det mot de minsta företagarna som inte har resurser att hantera en alltför stor regelbörda. De flesta företag i Sverige är små och då borde regelverket anpassas efter dem, säger Nina Andersson, projektledare Svenskt Näringsliv Blekinge.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons