Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Polishusets entré sprängdes – skärpt tillsyn i Skåne

Lyckat polisarbete i området kan vara orsaken till sprängdådet mot polishuset i Helsingborg, resonerar områdespolischefen Patric Heimbrand.
Polischefer talar om ett mycket allvarligt angrepp – och statsministern har uttryckt sitt stöd till polisen.
Brott • Publicerad 18 oktober 2017
Polisens bombtekniker i arbete vid den sprängda entrén.
Polisens bombtekniker i arbete vid den sprängda entrén.Foto: Johan Nilsson/TT

Glaspartierna i entrén har rasat helt och mängder av fönsterrutor har krossats, men ingen person är fysiskt skadad. Larmet om en mycket kraftig smäll kom till polisen runt klockan 00.20.

– Det är rimligt att tro att detta är en följd av det goda polisarbete vi utför, säger områdespolischefen Patric Heimbrand.

Annons

– Vi arbetar i grovt kriminella miljöer och det skapar irritation hos dem vi arbetar mot.

Carina Persson är regionpolischef i Syd. Hon har redan talat med rikspolischefen och statsminister Stefan Löfven (S) om händelsen.

– Jag känner mig trygg i att vi kommer att få det stöd vi behöver ha för att klara av det fortsatta arbetet, säger Persson.

Hon beskriver nattens sprängning som ett "mycket allvarligt angrepp mot samhället".

– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan alla människors säkerhet, säger också rikspolischef Dan Eliasson till TT.

Polis med automatvapen utanför polishuset i Helsingborg efter den kraftiga explosionen.
Polis med automatvapen utanför polishuset i Helsingborg efter den kraftiga explosionen.Foto: Johan Nilsson/TT

Lokalpolisområdeschefen Sven Holgersson ser det som ett angrepp mot polisanställda i Helsingborg.

– Nu bedriver vi trygghetsskapande åtgärder bland invånarna i Helsingborg. Helsingborgs stad står bakom oss och erbjuder oss lokaler, säger han.

Fönsterrutor på byggnaden mittemot polishuset har förstörts av tryckvågen.

– Samtliga rutor på det huset har krossats. Det rör sig säkert om 30–40 fönster, kanske fler, säger yttre befäl Mattias Andersson.

Eventuella kopplingar till tidigare sprängdåd vill polisen inte uttala sig om.

Annons

– Det är för tidigt att dra några sådana slutsatser nu, säger Carina Persson.

Sprängdådet gör att polisen förstärker sin tillsyn utanför Rättscentrum i Malmö, där det detonerade en kraftig sprängladdning vid Malmö tingsrätts entré i november 2014

Ännu är det oklart vad det är som har exploderat i Helsingborg. Bombtekniker har undersökt området, men övriga tekniker fortsätter sitt arbete.

"Sprängdådet i Helsingborg är ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet. Samhället får aldrig backa undan för kriminellas våld. Nu är det viktigt att gärningsmännen kan gripas", skriver justitieminister Morgan Johansson (S) i ett mejl till TT.

Under rubriken "Vi backar aldrig för kriminella!" skriver Helsingborgspolisen att arbetet på polishuset fortsätter trots detonationen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons