Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stigande priser för el och va i Blekinge

Priserna för el, värme, avfall och vatten har ökat det senaste året – i Blekinge dessutom betydligt mer än den allmänna kostnadsutvecklingen.
BLEKINGE • Publicerad 6 december 2019
Kraftigt stigande priser för el, vatten och avfall drar upp boendekostnaderna i Blekinge.
Kraftigt stigande priser för el, vatten och avfall drar upp boendekostnaderna i Blekinge.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i Sveriges samtliga kommuner.

I hela landet har de sammanlagda kostnaderna för uppvärmning, el, vatten och avlopp (va) samt sophämtning ökat med 4,8 procent mellan 2018 och 2019. I Blekinge handlar det om 6,4 procent.

Annons

Under samma period ökade inflationen med 1,9 procent, vilket är samma siffra som föregående år.

– I år ser vi att de flesta taxor ökar betydligt jämfört med priset på andra varor och tjänster under samma period. Det kommer att påverka konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

I det framgår det också att i Blekinge stiger va– och avfallspriserna i år betydligt mer än den allmänna kostnadsutvecklingen: va med 4,6 procent och avfall med 15 procent.

– Sammantaget ger detta kraftiga höjningar i Blekinge och det blir givetvis kännbart för länets konsumenter, säger Hans Dahlin.

Samtidigt fortsätter elpriset att öka för länets konsumenter. Sedan förra året har det totala elpriset ökat med i snitt 13,9 procent i Blekinge, jämfört med rikssnitten som är 12,3 procent. Totalkostnaden för el ökar med 71 kronor i månaden per lägenhet i Blekinge.

Nils Holgersson-gruppen förklarar att skillnaderna mellan kommunernas avgifter och taxor är så stora delvis kan förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons