Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stor enkät skickas ut till ännu fler barn i Blekinge

Hur påverkas barn av miljön som de vistas i? Det ska kartläggas genom den stora miljöhälsoenkät som i veckan har skickats ut till drygt 3 700 barn och vårdnadshavare i Blekinge.
BLEKINGE • Publicerad 22 mars 2019
Hur ofta vistas barnen i grönområden? Det är en av frågorna som ingår i den stora miljöhälsoenkät som skickats ut till barn och vårdnadshavare i Blekinge.
Hur ofta vistas barnen i grönområden? Det är en av frågorna som ingår i den stora miljöhälsoenkät som skickats ut till barn och vårdnadshavare i Blekinge.Foto: Henrik Holmberg / TT

Hur ofta vistas barnen i grönområden? Störs de av trafikbuller? Upplever de besvär av inomhusmiljön hemma?

Det är några av frågorna som ingår i enkäten, skriver Länsstyrelsen Blekinge i ett pressmeddelande.

Annons

Frågorna om hälsa, boendemiljö och levnadsvanor är en del av den nationella miljöhälsoenkät som Folkhälsomyndigheten skickar ut till slumpvis utvalda barn i hela Sverige vart åttonde år. Syftet är att kartlägga miljö- och hälsosituationen för barnen i landet.

I pressmeddelandet står det att man vill att så många möjligt ska svara på enkäten, för att informationen från undersökningen ska bli representativ för Blekinge och för att det ska gå att jämföra resultatet med andra regioners resultat samt resultat från tidigare undersökningar.

Därför har länsstyrelsen och Region Blekinge valt att utöka studien i länet så att den når alla vårdnadshavare som har barn som är sex–tio månader gamla, fyra år och tolv år.

Enkätsvaren i Blekinge kommer att ligga till grund för en regional miljöhälsorapport som ska sammanställas av Arbets- och miljömedicin Syd.

Miljöhälsoenkäter har sedan 1999 skickats ut till olika målgrupper vart fjärde år. Varannan gång vänder sig enkäten till vuxna och varannan gång till barn. Frågorna rör hälsa och besvär som är kopplade till bland annat inomhusmiljö, luftföroreningar, kemikalier, buller, solljus och klimatförändringar.

Tanken är att informationen från undersökningen ska användas som underlag för samhällsplanering, för prioritering av åtgärder inom bland annat miljö- och hälsoskydd samt som indikatorer för att följa upp Sveriges miljö- och folkhälsomål.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons