Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Jan-Erik Martinsson: Jan-Erik Martinsson: ”Ta med tumstock om du ska parkera...”

Jag läste i husorganet nyligen att Karlskrona kommun fick in närmare 6 miljoner kronor i parkeringsböter förra året. Räknar man in de kostnader som kommunen haft för att driva in dem så kan man få en rejält lyxig villa för pengarna.
Jan-Erik MartinssonSkicka e-post
Blekinge • Publicerad 30 januari 2018
Jan-Erik Martinsson
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ha alltid en tumstock i bilen. Den kan vara bra att ha vid parkeringstvister
Ha alltid en tumstock i bilen. Den kan vara bra att ha vid parkeringstvisterFoto: Johan Hultgren

Jag undrar hur mycket pengar som landat i kommunens kassakista egentligen? 6 miljoner pratar man om men det kostar ju att anställa parkeringsvakter också så inbetald totalsumma torde vara betydlig högre.

Själv fick jag en inbetalningslapp på posten som i ilsken text förkunnade att jag minsann hade parkerat i en lastzon och för det skulle jag straffas med 700 kronor.

Annons

Det är varken summan eller straffet jag ondgör mig över utan hur ärendet hanterats. Inbetalningen kommer nämligen från Transportstyrelsen och bötesföreläggandet är utfärdat av polismyndigheten i Malmö.

Är det någon som tror att kommunen inte behöver betala något för de tjänsterna? Nej, här borde man verkligen kunna effektivisera verksamheten.

Nåja, jag har ju möjligheten att överklaga, det står skrivet i samma försändelse, men jag upplyses också om att det finns fotodokumention. Någon sådan fanns förstås inte med i kravbrevet.

Jo jag tänker överklaga, inte för att slippa betala utan mest för att jag är nyfiken på hur den där fotodokumentationen ser ut.

Jag parkerade nämligen på exakt samma ställe förra veckan, i undersökningssyfte givetvis, och det finns mycket riktigt en skylt som förkunnar lastzon. 0-22 meter står det på skylten. Man får väl utgå ifrån att man då mäter från skylten på bägge sidor.

Fram med tumstocken och en vanlig klassisk mätning visade att bakre hjulparet stod exakt 24,3 meter från varningstavlan. Således inte inne i lastzonen. Undrar om polismyndigheten Malmö har gjort en sådan mätning? Men det lär jag väl få reda när jag begär ut fotodokumentationen.

Rättshaverist brukar mina vänner kalla mig när jag går igång på sådana här ”orättvisor”.

Nåja, det kan jag leva med, det är lättare att sova om nätterna om man vet att allt gått rätt till.

Vad har jag då lärt mig av den här historien? Förutom då att alltid ha en tumstock i bilen?

Jo, numera lägger jag alltid till en halvtimme i restid när jag ska på sammanträde i Karlskrona. Det är nämligen så lång tid det tar att leta upp en plats där man både kan läsa parkeringsskylten utan att vara utbildad ingenjör, och där det inte heller finns några skyltar som markerar lastzon.

Annons

Det var allt från mig den här veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons