Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tiaminbristen diskuterades på Eriksberg

Tiaminbristen stod i fokus när föreningen Blekinge Arkipelag under tisdagen arrangerade en informationsdag för politiker och myndigheter.
BLEKINGE • Publicerad 8 maj 2019
Lennart Balk, professor i biokemi vid Stockholms universitet, höll ett föredrag om bland annat tiaminets funktioner.
Lennart Balk, professor i biokemi vid Stockholms universitet, höll ett föredrag om bland annat tiaminets funktioner.Foto: Privat

Totalt samlades runt 60 deltagare på Eriksberg utanför Karlshamn för att ta del av programmet som hade rubriken ”Tiaminbrist i vår miljö – ett hot mot hållbar utveckling”.

På plats fanns bland andra forskare från Stockholms universitet och Linnéuniversitetet och nyckelpersoner från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Havsmiljöinstitutet.

Annons

Under dagen föredrogs det bland annat om tiaminforskningens bakgrund och resultat, tiaminets funktioner, arter som drabbats av brist på tiamin och olika symtom.

Avslutade programmet gjorde det tidigare ämnesrådet vid miljödepartementet, Stellan Hamrin, som höll ett föredrag om hur vi människor under 1900-talet och fram till nu har varit i flera situationer där man till sist har tvingats inse att vissa ämnen anrikats som gifter i våra kroppar och slutligen slutat använda dem. Han menar att på samma sätt som vi ökat våra kunskaper om dessa ämnen kommer vi sannolikt att göra även med de eller det ämne som ger upphov till den allvarliga tiaminbristen.

Lennart Balk fick ta emot en gåvocheck från Naturskyddsföreningen i Olofström, Karlshamn och Blekingekretsen på 365 000 kronor samt ytterligare 20 000 kronor från försäljning av Mattias Holmquists bok ”Laxlycka”.
Lennart Balk fick ta emot en gåvocheck från Naturskyddsföreningen i Olofström, Karlshamn och Blekingekretsen på 365 000 kronor samt ytterligare 20 000 kronor från försäljning av Mattias Holmquists bok ”Laxlycka”.Foto: Privat
Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons