Nyheter

Tommy Thayer om att spela med barndomsidolerna i Kiss

Norje Artikeln publicerades
Kiss är ute på sin sista världsturné, där ett av stoppen är Sweden Rock.
Foto: Hanna Franzén/TT
Kiss är ute på sin sista världsturné, där ett av stoppen är Sweden Rock. "Jag tänker inte på slutet, jag bara njuter av att vara här och nu", säger gitarristen Tommy Thayer.

När Tommy Thayer var ung spelade han luftgitarr till Kiss musik och låtsades vara en av idolerna.

Nu står han bredvid Gene Simmons och Paul Stanley på scenen – och försöker att inte tänka på slutet.

Jag njuter av att vara här och nu, säger han.

Några timmar före konsertstarten sitter gitarristen Tommy Thayer i ett intervjurum på bandets privata område. Kiss är ute på sin sista världsturné – och på Sweden Rock är de efterlängtade.

Än har Tommy Thayer inte tagit på sig sminket.

– Många vet inte om det, men vi sminkar oss själva. Vi gör det varje kväll, det tar mellan en till två timmar, och det är en naturlig del i förvandlingen till att bli Kiss. Det är som en ritual, säger Tommy Thayer.

2002 ersatte han Ace Frehley och fick ta på sig den klassiska spaceman-sminkningen.

– Det var spännande, men jag var väldigt nervös. Det fanns många förväntningar på mig och det kändes till en början som att alla kollade på mig med väldigt kritiska ögon, säger Tommy Thayer.

Under intervjun kikar Paul Stanley in nyfiket, men vänder snabbt. Även trummisen Eric Singer går förbi, och ropar: "Han är den nya killen!" – trots att Thayer har varit en del av Kiss i snart två decennier.

Tommy Thayer träffade Gene Simmons och Paul Stanley för första gången på 80-talet, när hans band Black n Blue öppnade för Kiss under flera spelningar.

Några år senare sökte Tommy Thayer nytt jobb, och fick en deltidstjänst hos idolerna – fast bakom scenen. När rockbandet återförenades med samtliga originalmedlemmar 1996 fick Thayer ett speciellt uppdrag.

– Jag blev tillfrågad om att sitta ner med Peter Criss och Ace Frehley och lära dem sina delar igen, eftersom att de inte hade spelat dem på länge. Det var ganska intressant att sitta där och visa Ace Frehley hur han skulle göra, säger Thayer.

Men hur är det egentligen att jobba med sina barndomsidoler?

– De är bra killar, väldigt professionella. Jag jobbar hårt och jag tror att de respekterar mig på samma sätt som jag respekterar dem. Det gäller att vara den här personen som de kan lita på. Och samtidigt vara "rock and roll".

Det blir en hel del rock and roll om nätterna för Kiss-gänget. De har nyligen avverkat 45 utsålda konserter i Nordamerika, för en halv miljon människor. Fest hela dagen är det däremot inte tal om.

– Vi festar inte på samma sätt som vi gjorde när vi var 20. Man vill ha roligt men måste samtidigt vila mycket. Många blir förvånade över hur tråkigt det är, men man måste vara hälsosam och i toppform för att kunna prestera, säger Thayer.

Gene Simmons och Paul Stanley har tidigare berättat att de hellre lägger av nu, när de är i bra form, än att vänta för länge med avskedet. Men är det här verkligen slutet?

– Det här är den sista Kiss-turnén, men jag är den yngsta av oss och mycket kan hända. Kanske inte just i Kiss, men jag vill fortsätta arbeta med musik och underhållning, säger Thayer.

TT: Om Kiss skulle fortsätta spela utan originalmedlemmar, skulle du vilja fortsätta då?

– Jag tror att det är möjligt, om man är öppensinnad kan det funka. Det kan också funka med just Kiss på grund av de här rollfigurerna. Kiss har redan utvecklats åt det hållet eftersom att två av oss inte är originalmedlemmar, och vi har gjort det här i snart 20 år nu.

Fakta

Kiss

Kiss grundades 1973 av Gene Simmons och Paul Stanley. Även Peter Criss och Ace Frehley var med i bandet från början.

Nu består Kiss av de två grundarna samt Eric Singer och Tommy Thayer.

Gruppen blev känd under 1970-talet, bland annat för sina liveframträdanden, där de sprutade eld och spottade blod. Samtliga gruppmedlemmar har en egen sminkning: Starchild, Demon, Spaceman och Catman.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.