Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trafiknykterhetens dag – men inga extra poliskontroller

Trafiknykterhetens dag uppmärksammas i Blekinge i dag, tisdagen den 14 maj.
MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, delar ut broschyrer som uppmärksammar alkoholens och drogernas skadeverkan i trafiken, men det görs inga extra poliskontroller.
Blekinge • Publicerad 14 maj 2019
Petter Wahllöf, gruppchef för trafikspecialistgruppen i östra Blekinge.
Petter Wahllöf, gruppchef för trafikspecialistgruppen i östra Blekinge.Foto: Jonatan Bergöö

Varje timme kör över 500 personer onyktra i Sverige. Det är en siffra som organisationen MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, vill få bort. För ett antal år sedan instiftade de därför trafiknykterhetens dag för att uppmärksamma konsekvenserna av rattfylleri. På 300 platser runtom i Sverige uppmärksammas nu dagen med olika aktiviteter, så också i Blekinge.

MHF delar ut broschyrer om rattfylleriets stora skadeverkan i trafiken vid bland annat Maxi, Willys i Ronneby. En av de som står på plats är Oddvard Myhr, som är ordförande i MHF i Ronneby.

Annons

– Man ska inte vara på vägarna när man har druckit eller tagit droger. Lyckas vi bara få en rattfull bort från vägen med detta så är det värt jobbet, men vi vill få bort alla rattfulla från vägarna. Vi hoppas att folk tar till sig detta, säger Oddvard Myhr.

På andra platser i Sverige gör polisen extra nykterhetskontroller på trafiknykterhetens dag, men inte i Blekinge. Polisen har helt enkelt inte tillräckligt med resurser, enligt Petter Wahllöf, gruppchef för trafikspecialistgruppen i östra Blekinge.

– Det sätts inte in några extra resurser en sådan här dag tyvärr. Vi får göra trafikkontroller i mån av tid mellan andra larm. Det är såklart frustrerande eftersom vi vet hur viktigt det arbetet är. Att folk kör onyktra påverkar människor varje dag, både anhöriga och offer i olyckor, säger Petter Wahllöf som konstaterar att man har gått från 12–15 trafikpoliser i Blekinge för några år sedan till endast ett par i dag.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons