Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Trafikskadad golfare får behålla sina pengar

En 59-årig man från Blekinge ansågs inte kunna jobba fullt ut på grund av en olycka, men hade ändå kraft och ork att sänka sitt handikapp i golf från 23,5 till 10,3.
Detta gjorde att försäkringsbolaget tog mannens livränta i retur.
Nu får han tillbaka den, tack vare Hovrättens beslut.
Blekinge • Publicerad 19 juni 2019
Mannen sänkte sitt handikapp i golf avsevärt - trots att han inte kunde jobba fullt ut.
Mannen sänkte sitt handikapp i golf avsevärt - trots att han inte kunde jobba fullt ut.Foto: Arkivbild

Mannen bedömdes att ha fått 20-procentig invaliditet och 50 procent nedsatt arbetsförmåga till följd av en trafikolycka för 30 år sedan. Mannen fick då en livränta baserad på dessa bedömningar, skriver Dagens Juridik.

Hösten 2015 ansåg försäkringsbolaget att läget hade förändrats. De fastslog att mannens invaliditet nu bara var 5-procentig och att han dessutom var helt förmögen att arbeta. Försäkringsbolaget drog därmed tillbaka livräntan.

Annons

Motiveringen var dels att han varit inblandad i fyra nya trafikolyckor och att hans taxikörning därför måste varit ”omfattande”, dels att han blivit extremt duktig i golf.

Enligt försäkringsbolagets utredning har mannen på drygt tre år sänkt sitt handikapp från 23,5 till 10,3 - ett handikapp som bara 5 procent av de svenska golfspelarna har.

Mannen tog frågan om den tillbakadragna livräntan till Blekinge Tingsrätt, som inte ansåg honom trovärdig och avvisade klagomålet. Hovrätten över Skåne och Blekinge gör dock en annan bedömning, rapporterar Dagens Juridik. Domstolen skriver att ”Ett regelbundet golfspelande, även på hög nivå” säger lite om en persons faktiska arbetsförmåga.

Därmed ger Hovrätten mannens livränta åter.

Frida Willander
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons