Nyheter

Trafikskadad golfare får behålla sina pengar

Blekinge Artikeln publicerades
Mannen sänkte sitt handikapp i golf avsevärt - trots att han inte kunde jobba fullt ut.
Foto: Arkivbild
Mannen sänkte sitt handikapp i golf avsevärt - trots att han inte kunde jobba fullt ut.

En 59-årig man från Blekinge ansågs inte kunna jobba fullt ut på grund av en olycka, men hade ändå kraft och ork att sänka sitt handikapp i golf från 23,5 till 10,3.

Detta gjorde att försäkringsbolaget tog mannens livränta i retur.

Nu får han tillbaka den, tack vare Hovrättens beslut.

Mannen bedömdes att ha fått 20-procentig invaliditet och 50 procent nedsatt arbetsförmåga till följd av en trafikolycka för 30 år sedan. Mannen fick då en livränta baserad på dessa bedömningar, skriver Dagens Juridik.

Hösten 2015 ansåg försäkringsbolaget att läget hade förändrats. De fastslog att mannens invaliditet nu bara var 5-procentig och att han dessutom var helt förmögen att arbeta. Försäkringsbolaget drog därmed tillbaka livräntan.

Motiveringen var dels att han varit inblandad i fyra nya trafikolyckor och att hans taxikörning därför måste varit ”omfattande”, dels att han blivit extremt duktig i golf.

Enligt försäkringsbolagets utredning har mannen på drygt tre år sänkt sitt handikapp från 23,5 till 10,3 - ett handikapp som bara 5 procent av de svenska golfspelarna har.

Mannen tog frågan om den tillbakadragna livräntan till Blekinge Tingsrätt, som inte ansåg honom trovärdig och avvisade klagomålet. Hovrätten över Skåne och Blekinge gör dock en annan bedömning, rapporterar Dagens Juridik. Domstolen skriver att ”Ett regelbundet golfspelande, även på hög nivå” säger lite om en persons faktiska arbetsförmåga.

Därmed ger Hovrätten mannens livränta åter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.