Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ungdomar ska städa Blekinges stränder

På lördag är det Strandens dag. Ett 80-tal ungdomar kommer då att städa stränderna i Blekinge.
BLEKINGE • Publicerad 19 september 2019
På lördag är det dags att städa stränder.
På lördag är det dags att städa stränder.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

På lördag är det också International coastal cleanup day och ungdomar över hela världen ger sig då ut för att städa stränder. I Blekinge städar ungdomar från Karlshamns handbollsförening, Karlskrona jolleklubb, Hanö hamn och byalag stränderna vid Mieån, Studentviken, Norra Långö och Hanö.

Det är Städa Sverige tillsammans med Panta mera som anordnar städdagen för nionde gången. Förra året samlade ungdomar i Blekinge ihop 74 säckar med brännbart skräp, 21 säckar icke brännbart avfall, 27 säckar med PET-flaskor och burkar och tre säckar miljöfarligt avfall.

Annons

Internationellt blev det totalt 5,7 miljoner cigarettfimpar, 3,72 miljoner matförpackningar och 3,66 miljoner sugrör. I Sverige är också tobak det mest frekventa skräpet, följt av matförpackningar och plastpåsar. Men allt skräp som samlas upp på de svenska stränderna kommer inte från Sverige.

– På den svenska västkusten uppskattar vi att hela 80% av det skräp som samlas in är utländskt och har flutit i land på svenska stränder. På övriga kuststräckor är andelen svenskt skräp betydligt högre, säger Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige.

Ungdomars intresse för miljöfrågor är stort.

– Vi ser att attityden till engagemang för natur och miljö blir mer och mer positivt bland ungdomar. Idag är man stolt över att delta i en den här typen av insats där man gör något konkret för miljön, säger Anton Hedlund.

Johanna SpogardhSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons