Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Unikt rev för blåmusslor skyddas

Blekinge har fått sitt första marina biotopskyddsområde. Det handlar om blåmusselrevet Malkvarn nordost om Hanö.
Blekinge • Publicerad 28 december 2017

Strax före jul beslutade länsstyrelsen att skydda Malkvarn mot exploatering genom att biotopskydda revet. En marinbiologisk inventering som genomfördes av Linnéuniversitetet 2016 visar att Malkvarn hyser täta blåmusselbestånd från 24 meter till nio meters djup. Blåmusslor fyller en viktig funktion i ekosystemet eftersom de filtrerar och renar vattnet från övergödande ämnen.

Det lilla skäret, eller klippan, utgör toppen av ett mindre restberg som är 25-30 meter högt. Det ligger 1,8 kilometer nordost om Hanö. Förutom fast berg finns här lösa stenblock. Botten består av slät sand.

Annons

Av beslutet framgår att artrikedomen kring Malkvarn är hög. Musselrevet ger skydd för såväl fiskar som mindre djur. Fiskförekomsten uppges vara ”anmärkningsvärt stor”, bland annat av plattfisk.

Kring tången finns tångludd, småsnäckor och tigerstrimmig tångräka. Växtligheten domineras annars av trådformiga alger.

Maltkvarn ligger knappt två kilometer nordost om Hanö.
Maltkvarn ligger knappt två kilometer nordost om Hanö.

Syftet med att skydda Malkvarn är att långsiktigt bevara den värdefulla naturmiljö som revet utgör och öka förutsättningarna för biologisk mångfald.

Skäret ägs av Statens fastighetsverk, men större delen av den 24,5 hektar stora fastigheten som nu skyddas består av allmänt vatten. Fisket i området ska bedrivas på ett skonsamt sätt. Inga verksamheter som kan skada miljön får utföras.

Malkvarn saknar kärlväxter eftersom det ofta ligger under vatten vintertid. Däremot förekommer det att enstaka par av vitfågel häckar på klippan. Ibland har sälar setts vila här. Tidigare har säljakt förekommit på klippan. Fortfarande syns hål efter sälkrokar i berget.

Malkvarn är det första marina biotopskyddsområdet i Blekinge. Informationsskyltar ska placeras ut på Hanö och Nogersund.

Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons