Nyheter

Varnar för nätbedragare vid högtider

Blekinge Artikeln publicerades
Öppna inte filer från avsändare som du inte känner till.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Öppna inte filer från avsändare som du inte känner till.

Under högtiderna blir nätbedragarna extra aktiva. Nu varnar Stöldskyddsföreningen för erbjudanden som låter för bra för att vara sanna.

Enligt statistik som Stöldskyddsföreningen har tagit fram fortsätter antalet bedrägerier att öka. Under högtider är bedragarna extra flitiga och påsken är inget undantag.

Nätbedragarnas metod är att man lockar med erbjudanden, tävlingar och att skicka hälsningar till nära och kära. De falska erbjudandena används sedan till att exempelvis få tag i kortuppgifter vilket leder till länsade konton.

Tipsen är ganska välkända vid det här laget men skadar inte att upprepas.

– Om erbjudandet på solglasögon till exempel verkar för bra för att vara sant så är det säkert så. Det kan sluta med att de får tag i dina kortuppgifter och handla varor på nätet, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Högtidshälsningar via mail eller sociala media är också populära men även här är det viktigt att ha koll på vem som är avsändaren. Är man oförsiktig och öppnar ett meddelande från en osäker källa kan man drabbas av skadlig kod som kan användas för att komma över uppgifter på datorn eller låsa den.

– Det är viktigt att inte ladda ner bilder och trycka på länkar från avsändare som man inte är helt säker på eller känner igen, säger Lina Nilsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.