Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Varnar för nätbedragare vid högtider

Under högtiderna blir nätbedragarna extra aktiva. Nu varnar Stöldskyddsföreningen för erbjudanden som låter för bra för att vara sanna.
Blekinge • Publicerad 19 april 2019
Öppna inte filer från avsändare som du inte känner till.
Öppna inte filer från avsändare som du inte känner till.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Enligt statistik som Stöldskyddsföreningen har tagit fram fortsätter antalet bedrägerier att öka. Under högtider är bedragarna extra flitiga och påsken är inget undantag.

Nätbedragarnas metod är att man lockar med erbjudanden, tävlingar och att skicka hälsningar till nära och kära. De falska erbjudandena används sedan till att exempelvis få tag i kortuppgifter vilket leder till länsade konton.

Annons

Tipsen är ganska välkända vid det här laget men skadar inte att upprepas.

– Om erbjudandet på solglasögon till exempel verkar för bra för att vara sant så är det säkert så. Det kan sluta med att de får tag i dina kortuppgifter och handla varor på nätet, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Högtidshälsningar via mail eller sociala media är också populära men även här är det viktigt att ha koll på vem som är avsändaren. Är man oförsiktig och öppnar ett meddelande från en osäker källa kan man drabbas av skadlig kod som kan användas för att komma över uppgifter på datorn eller låsa den.

– Det är viktigt att inte ladda ner bilder och trycka på länkar från avsändare som man inte är helt säker på eller känner igen, säger Lina Nilsson.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons