Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Veckan som gick: Husbilar och hockeytrumma

Vad minns du från nyhetsveckan i Blekinge?
Blekinge • Publicerad 9 november 2019
Foto: Jens Svensson

Har du husbilen parkerad på uppfarten? Då kan det bli dyrt, visar ett pågående ärende i byggnadsnämnden i Karlshamn.

I veckans mest lästa artikel på Sydöstran får du reda på mer om vad som gäller.

Annons

– Vi har lagarna att förhålla oss till och vi måste följa dem, även om man kan tycka att det blir lite konstigt i bland, sade byggnadsnämndens ordförande Jan Bremberg i måndags.

En nyhet som fick nationellt genomslag i måndags var den om Krifs supporterklubbs klacktrumma som en anmälare ansåg lät för mycket. Händelsen anmäldes till kommunens miljökontor.

”Har jobbat inom träindustrin, och vet att hög ljudnivå skadar hörseln. Det finns även barn och ungdomar i klacken”, skriver anmälaren.

Dagen efter - i tisdags - kunde Sydöstran erbjuda sina läsare en film där man själv kan bedöma hur ljudet från den aktuella trumman upplevs. Vi pratade även med supporterföreningen White Angels ordförande Mattias Johnsson.

– På sociala medier backar hela Supportersverige upp oss, verkar det som. Men det finns också de som anser att vi ska sluta trumma.

Ljudmätningar kommer nu att genomföras under match.

Vi håller oss kvar i hockeyns värld:

I bortamötet med Karlskrona HK var det någon i Kristianstads IK-klacken som använde sig av illegal pyroteknik.

Händelsen anmäldes – och i lördags kom beslutet att KIK får böta 20 000 kronor.

I Karlshamn rapporterade vi i veckan om att byggnadsnämnden sagt ja till byggandet av nya höghus och butiksytor vid Österport.

Annons

En välkänd hotellanläggning i västra Blekinge är nu till salu. Prislappen är elva miljoner kronor.

Systembolaget har förlängt sina öppettider i flera butiker i Blekinge, något vi skrev om i veckan. En annan av de mest lästa artiklarna handlade om att Mörrum nu får en ny skola, efter år av planering. Skolan som väntas vara klar 2022 ska ge 600 skolplatser.

En av länets ledande politiker gör nu comeback, kunde Sydöstran avslöja i onsdags.

I december öppnar Abbes mejeri i Ronneby. Det är en utbildad veterinär från Syrien som tagit med sig familjerecepten på bland annat eldost, ricotta och feta.

– Det är ett hantverk att göra riktigt bra ost. Det ska göras med kärlek, säger han.

Efter återkommande stopp i avloppet och översvämningar ska nu Karlskronahem påbörja ett stambyte i Jeanette Svenssons lägenhet på Saltö. Problemet har varit att hon hänvisats till att bo kvar hemma under arbetets gång.

Dagen efter att Sydöstran publicerade en artikel om Svenssons förtvivlan efter återkommande stopp i avloppet och översvämningar i lägenheten på Saltö, har hon nu till slut fått ett ersättningsboende under tiden som Karlskronahem genomför stambytet.

Under onsdagskvällen inträffade en arbetsplatsolycka på Verkö då en bergtruck välte ner i vattnet, med en person kvar i hytten.

Förarens liv gick inte att rädda.

– Jag beklagar djupt det som har hänt. Vi vet inte så mycket i nuläget mer än att Arbetsmiljöverket nu kommer att göra en utredning. Vi är inne i ett känsligt utredningsläge helt enkelt, säger Drift- och serviceförvaltningens chef Marcus Wildenius.

Annons

Förslaget om att höja patientavgifterna inom Region Blekinges verksamheter röstades i veckan ner. SD, S och V stoppade förslaget.

Under sommaren har skolungdomar i Blekinge också kunnat åka avgiftsfritt buss men nu läggs den satsningen ner.

En majoritet av politikerna i regionfullmäktige beslutade sent på onsdagskvällen att sommarkortet ska tas bort. Satsningen hade kostat Region Blekinge 3,1 miljoner kronor per år.

På torsdagskvällen hyllades Mjällby AIF för sitt avancemang till Allsvenskan. Stortorget i Sölvesborg fylldes av jublande supportrar.

Under fredagen öppnade Ronnebys första vinbar och delikatessbutik. Se bilderna från öppningen här.

Vill du kunna läsa allt innehåll på Sydöstran?

Mattias NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons